Uusi ja vanha liitto

Vanhan ja uuden liiton erosta;


Jeesus asetti uuden liiton; Luuk 22:20; "Aterian jälkeen hän otti  maljan ja sanoi; Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne." Oman verensä uhrikuoleman kautta perustettu liitto on sovitus Jumalan ja ihmiskunnan välillä. 
Luuk 23:45-46.

Uudeksi liitoksi- erotukseksi vanhasta liitosta jonka Jumala teki Isaelin kansan kanssa Siinain vuorella; 2 Moos 24:1-8. Uudessa liitossa 10 käskyn laki on annettu sydämen lihatauluhin kivitaulujen sijasta. Jumala lupaa oman Henkensä voiman avuksi kuuliaiseen elämään; Hebr 8:6-13, 10:14-18, Hes 36:26-27, Jer 31:31-34; Hengen voiman lupaus toteutuu uudestisyntymisessä.

Pelastus koko ihmiskunnan historian aikana perustuu kuitenkin Kristuksen uhrikuolemaan. Uusi liitto kattaa koko ihmiskunnan ajan, mutta se sinetöitiin ristillä. Perustuihan koko seremoniajärjestelmä Jeesuksen uhriin VT:n aikana. Uutta liittoa kutsutaan myös ikuiseksi (iankaikkiseksi, VKR) liitoksi; Hebr 13:20.

Vanhaa liittoa kutsutaan myös lakiliitoksi, koska uhripalvelusjärjestelmään kuului paljon sääntöjä ja lakeja.  Ensimmäiseksi liitoksi vanhaa liittoa nimitetäään; Hebr 8:7, 9:1,15,18. 

Jumala armahti ihmisen ensimmäisen kerran Eedenissä, samalla annettiin ensimmäinen profetia Kristuksesta; 1 Moos 3:15. Armoon perustuva liitto solmittiin myös koko ihmissuvun kanssa vedenpaisumuksen jälkeen. 1 Moos 9:9-17, 17:7, 22:18, Gal 3:8,16.

Siinailla Jumala antoi 10 käskyn lakinsa, ja teki liiton Israelin kanssa. Virheellisesti Jumalan 10 käskyn siveyslain ymmärretään usein kumoutuneen seremonialakien mukana. Laki on Jumalan luonteen ilmaus, ja sama laki on ollut olemassa Eedenistä lähtien. Raamattu opettaa selvästi että sama laki on kaikkina aikoina voimassa, ja ristillä kumoutuivat vain seremonialait koko uhripalvelusjärjestelmän päättyessä ristille; Luuk 16:17, Matt 5:17-18.

Kymmenen käskyä annettiin opettamaan kirjaimilla mikä on syntiä, että ihminen ymmärtäisi katua syntejään ja turvautuisi armoon; Room 3:20 Gal 3:19-22. Käskyjen noudattamisella ei kuitenkaan koskaan kukaan ole voinut pelastua; Hebr 9:14-15, 10:4.

Armo ei kuulu vain uuden liiton aikaan. Kaikkiin Jumalan ja ihmisten liittoihin on kuulunut oleellisesti armo; Jes 42:1-4, 49:1-6.

>>> 2 Kor 3 luku.

>>> Hebr 7-9 luvut.

Uuden liiton aika kuuluu jokaiselle Jumalaan uskovalle. Jumala osoittaa henkilökohtaisesti rakkautensa niitä kohtaan, jotka ovat hyväksyneet Jumalan kutsun Poikansa Herran Jeesuksen yhteyteen rakkaus-suhteeseen.


Vanhan liiton uhrit; Tiivistelmä uhrien tarkoituksesta;

Vanhan testamentin aikaiset pyhäkköpalveluksen uhreja oli useita ja uhreilla oli eri merkitys.
polttouhritveri alttarin sivulleliha Herrallekaikki liha "kuoli"Kristus kuolee
ruokauhritei vertaei lihaaei kuolemaaKristus antaa ikuisen elämän
yhteysuhritveri alttarin sivulleliha papille ja uhrin tuojalleuhrin tuoja söi lihanosallisuus Kristuksesta
syntiuhritveri alttarin sarviinliha papilleveren korostaminen

Kristus lunnaina
sovitusuhritveri alttarin sivulleliha papille

edeltävä   vahingonkorvaus





  Kristus maksaa syntivelan





Uhrit päättyivät Golgatan sovitusuhriin. Seremonialait loppuivat.

Koko vanha liitto viittasi Kristuksen Golgatan sovitusuhriin.

Uuden liiton aikana saarnataan evankeliumia.


Jeesuksen veri on äärettömän kallisarvoinen lahja ihmiskunnalle;
"Jos me vaellamme valossa niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme, ja Jeesuksen, Hänen poikansa veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä;" 1 Joh 1:7.


Jari Laurila
16.11.2023



Lisää aiheen läheltä:  http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/15