"Lain kirjain tuo kuoleman, Henki tekee eläväksi; 2 Kor 3:6;







Uuden liiton hengellinen kaste Herrassa Jeesuksessa;


2 Kor 3:6; ”Kirjain tuo kuoleman” -mutta Henki tekee eläväksi?



Lain kirjain” ja ”Henki” on asetettu vastakkain. Kirjain ”tappaisi” ja ”Henki tekee eläväksi;?”


2 Kor 3:6; ”Hän on myös tehnyt meidät kykeneviksi palvelemaan uutta liittoa, jota ei hallinnut kirjain vaan Henki. Kirjain näet tuo kuoleman, mutta Henki tekee eläväksi.”


Paavali käyttää kymmenen käskyn laista termiä ” kaiverretut kivitaulut.”
Paavali oli ”muutosjohtaja” joka opetti uuden liiton metodia. Paavalin kaikki näennäinen lain kieltäminen ei kuitenkaan tarkoita lain olemassa olon lakkaamista. Asiayhteydessä pitää huomioida mitä Paavali ja Uusi Testamentti opettaa kymmenen käskyn moraalilaista synnin opettajana;
Room 3:20,31. (1 Joh 2:1-6, 5:3, Ilm 12:17, 14:12)


Paavali kuvaa vanhaa liittoa kunniakkaaksi ja ”kirkkaudessa tulleeksi” jakeessa seitsemän. Loistavien laintaulujen arvot ovat olleet ”Jumalan kuvien” (1 Moos 1:26) ”sydämessä” heijastamassa Jumalan tahtoa ja Jumalan tekoja. Kivitauluihin laki kirjoitettiin ihmisen synnin vuoksi muistuttamaan ja opettamaan Jumalan tahdosta luettavassa muodossa, että kansa ymmärtäisi varmasti Jumalan luonteen.


Paavali kuitenkin kuvaa vanhan liiton kirkkautta ohimeneväksi. Koko telttapyhäkön seremonia oli esikuvaa ja vertausta Jeesuksesta Kristuksesta. Kristuksen suurempi kunnia tulisi uuden liiton myötä kun Messias-profetiat täyttyisivät.


Herra on Henki, ja vain Jeesuksen Kristuksen ansiosta ihminen voi saavuttaa elämän; ihminen muuttuu lähemmäksi Jeesusta Kristusta Jumalan Hengessä; Gal 3. Jeesus Kristus muuttaa ihmisen ”kaltaisekseen,” hengessä kykeneviksi uuden liiton kansalaisiksi.


Ihminen on voimaton synnin edessä ilman Jeesusta Kristusta. Ihminen on kykenemätön vanhurskaisiin vaatimuksiin ilman Jumalan Henkeä;
Jotta meissä jotka elämme Hengen emmekä lihamme mukaista elämää, toteutuisi lain vaatima vanhurskaus;” Room 3:4,(3)


Herrassa Jeesuksessa toteutuisi lain vaatima vanhurskaus; Matt 5:17-18.
Jeesus Kristus itse täytti lain noudattamalla lakia esimerkillisesti. Jeesus ei langennut syntiin.


Jeesus Kristus antoi esimerkin noudattamalla lakia; ”Älkää luulko että minä olen tullut lakia kumoamaan;” Jeesus tuli toteuttamaan lakia; Laista ei häviä yksikään pieninkään piirto ennen kuin taivas ja maa katoavat; Matt 5:17-18. (Luuk 16:16-17, Jaak 2:8-13) Ilm 12:17, 14:12)


Paavali erottaa lain kirjaimen Kristuksen voimasta. Henki antaa mahdollisuuden lain arvojen mukaiseen elämään. Henki antaa voiman totella lain vanhurskaita vaatimuksia uuden liiton aikana;
Hebr 10:16; ”-Tämän liiton minä teen heidän kanssaan tulevina aikoina, sanoo Herra: Minä asetan lakini heidän sydämeensä, kirjoitan sen heidän sisimpäänsä. (8:10, 10:12-18)


Ilman Henkeä ihminen on voimaton lain edessä. Synnin opettavaa lakia tarvitaan muistuttamaan ihmistä Jumalan hengessä Jumalan tahdosta silloin kun ihminen on kiusattu, tai langennut syntiin. Jumalan Henki puhuttelee itse ihmisistä.


Synnin opettava laki on tietenkin Jumalan Hengen hengellinen laki.


Jari Laurila
22.1.2016
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti