Raittius? Mitä raittiudella tarkoitetaan?





Raittiudella Raamatussa tarkoitetaan pidättäytymistä nautintoaineista ja myös hengellistä raittiutta.

  
Kreikan ”nefo” ”nefalios” ”eknefo” ”sofronismos” ovat kreikankielen sanoja joita on käännetty suomenkielelle  raittiutta merkitseviksi.

Raamatun kohtia joissa sana "raitis" esiintyy;
 Nefo;  > 1 Tess 5:6,8, 2 Tim 4:5, 1 Piet 1:13, 4:7,   5:8 Nefalios;  >  1 Tiit 2:2, 1 Tim 3:2, 11. Ekenefo;   > 1 Kor 15:34. Sosfronismos;  > 2 Tim 1:
  
Kristuksen Jeesuksen- Jumalan Hengessä tapahtuvaa Jumalan palvelusta ja sen mukaista opetusta jossa ei ole muita vaikuttimia kuin puhdas Raamatun evankeliumi. Jumala, Jeesus Kristus ja Raamattu. >Ilm 14:12 Jumalan Hengen ohjausta ja pyhitystä käytännön henkilökohtaisessa elämässä. > Hebr 14:12. Puhdasta hengellisen kristillisyyden metodilla olevaa arvomaailmaa kaikissa toimissa. Elämää jossa Jumalan pyhä moraalilaki opettaa synnin yhdessä Pyhän Hengen kanssa. >Room 3:20. Hengessä valvominen totuudessa.

1 Tess 5:6 - "Meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina"

5:8 - "Jotka kuulumme päivälle, on pysyttävä raittiina"

2 Tim 4:5 - "Pysy Sinä järkevänä kaikissa tilanteissa..."

1 Piet 1:13 - "Vyöttäytykää siis, olkaa raittiit"

1 Piet 4:7 - "Olkaa siis ymmärtäväiset ja raittiit voidaksenne rukoilla"

1 Piet 5:8 - "Olkaa raittiit, valvokaa, vastustajanne käy ympäri kuin kiljuva jalopeura etsien kenet voisi niellä" (VKR) (KR92 "valppaana")

Tiit 2:2 - "Kehota vanhoja miehiä olemaan arvokkaita, raittiita"

1 Tim 3:2 - "Moitteeton, yhden vaimon mies, raitis, harkitseva"

1 Tim 3:11 - "On oltava raittiita, ja kaikessa luotettavia"

1 Kor 15:34: ”Tulkaa lopultakin järkiinne, älkää tehkö syntiä"

Raittius vahvistaa ihmistä. Nautintoaineet vaikuttavat haitallisesti fyysisiin, henkisiin ja moraalisiin voimiin. Nautintoaineet kiihottavat (stimuloivat) hermostoa. Monet ihmiset pidättyvät kofeiinistakin siksi. Lasten herkkä hermosto on altis miedoille piristelle. Kun terve ja herkkä hermosto ensin käyttää piristysjuomia ja kofeiinia seuraavat vahvemmat aineet helposti perässä. Ehdoton raittius on siksi monille periaatteellinen arvo.

Nautintoaineiden vaikutuksista turmelevasti ihmisen terveyteen on runsaasti tietoa.

Tupakka, alkoholi ja huumeet eivät vahingoita ainoastaan niiden käyttäjiä, vaan haittavaikutukset kohdistuvat ensin lähiomaisiin ja sitten koko yhteiskuntaan. Tupakka, alkoholi ja huumeet ovat tappavia myrkkyjä jotka aiheuttavat yhteiskunnallekin suuria tappioita sairauksina ja rikoksina.

Lähiomaisillekin kärsimyksiä.

Apostoli Paavali puhui pyhän hengen temppelistä näin; 

”Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit joita ihminen tekee kohdistuvat muualle kuin hänen omaan ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen.” ”Ettekö tiedä että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne.” Sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa.” (1 Kor 6:18-20)

Ihminen ei saisi tuottaa lähimmäiselleen eikä itselleen vahinkoa.
(1 Kor 3:16-17, 10:31-33)


Jari Laurila
9.1.2013