- Vilpittömyys. Pelastus tulen läpi? -Paavalin sanat: 1 Kor 3:9-23.


Paavalin sanat 1 Kor 3:9-23;  -Pelastus ”tulen läpi” ? 



Paavali puhuu perustuksesta joka on Jeesus Kristus. 

Uskovat ovat Jumalan työtovereita, ”Jumalan peltoa ja Jumalan rakennus.” Perustukselle rakennetaan erilaisista materiaaleista; -Kullasta, jalokivistä, hopeasta, puusta, heinistä ja oljista.  Tuomiopäivä paljastaa miten rakennukset kestävät. Tuomiopäivä tuo tulen tullessaan. "-Se jonka rakennus kestää saa palkan. Se taas jonka rakennus palaa kärsii vahingon, "mutta itse hän pelastuu, mutta kuin tulen läpi;1 Kor 3:10-15; 
”Se taas jonka rakennus palaa kärsii vahingon. Itse hän tosin pelastuu, mutta kuin tulen läpi.”  
(2 Tim 2:20-21)


Paavali käyttää tässä aikansa akateemista opetustapaa. Akatemia oli olemassa jo 500 eKr. Ensimmäiset filosofit opettivat vertauksilla.
Vertauksin opettaminen on ollut Paavalin ajan opetusmetodi.
Jeesus oli vertauksilla opettamisen mestari.

Ihmisten ”rakennusaineet” ovat erilaiset. Ihminen voi uskoa asioihin jotka eivät kuitenkaan kerran kestä.
Kaikki synti ei ole kuolemaksi, eikä ”kaikentietäväisyys” ole täydellisyyttä.  Jokainen vastaa oman tietonsa määrän suhteen Jumalan edessä itse käsi sydämellä. Toinen asia voi olla toiselle synniksi ja toiselle samaa asiaa ei "lueta" synniksi; 1 Joh 5:16-21.

Täydellisyys on rakkautta mieluimmin kuin kaikentietäväisyyttä. (Matt 22:36-40) Jumala ei vaadikaan ihmiseltä täydellistä teologian tuntemusta. (Luuk 12:47-48) Yksimielisyys ei ole että jokainen olisivat aina samaa mieltä joka asiassa vaan yksimielisyys on yhteyttä Herrassa. 

Kaikki erimielisyys teologiassa ei ole harhaoppia. Harhaoppia on Kristuksen auktoriteetin ja Jumalan moraalisiveyslain korvaaminen joillakin muilla auktoriteeteilla. 

”Lusikoilla ja kauhoilla annetaan ja saadaan.”  Joille on paljon "kauhoilla" annettu, niiltä "kauhalla" enemmän vaaditaan; Luuk 12:42-48.

Ihminen uskossakin kuitenkin erehtyy monin tavoin ja muuttaa mieltään ja arvojaan elämänsä aikana. (Jaak 3:2) Hurskas ja oikea opettaja voi kompastua ja langeta mutta noustakin taas. ”Vaikka vanhurskas seitsemästi kaatuisi hän nousee jälleen;” San 24:16.

Jumalaa ei voi pettää eikä ihmisen ole viisasta pettää itseään. Jumala näkee ihmisen ”sydämen” tietoisuuden lopun alusta ja alun lopusta. Ihminen kuitenkin tekee itse elämänsä ratkaisut. (Matt 10:16-31, Luuk 8:16-18)

Tärkeätä on että perusta on Jeesus Kristus. Jeesus Kristus on kallio. Kallio on perustus joka kestää. (1 Kor 10:4, Luuk 6:48)
Täydellisyys on rakkautta ja vilpittömyyttä. Rakkaus on Jeesus Kristus. Jeesuksessa Kristuksessa ihmisen sydän uskossa taipuu lähemmäksi Kristusta. (Room 12:9-11, 1 Piet 1:13-25)

Ihminen voi pelastua vaikka käsitykset uskosta olisivat puutteellisia. Hebr 12:14, Ilm 14:12. 
(1 Piet 3:8-17, Ps 34) Fariseukset olivat oppineita mutta eivät vilpittömiä. (1 Piet 2:1-3, Luuk 16:10-15, 12:1-3)

”Autuaita ovat puhdassydämiset. He saavat nähdä Jumalan;”  Matt 5:8.

”Autuas se ihminen jolle Herra ei lue viaksi hänen syntiään ja jonka sydämessä ei ole vilppiä;” Ps 32:2.

Paavali vetoaa että tämän maailman viisaus on hulluutta Jumalan temppelin näkökulmasta, ja että ihminen tulee ensin hulluksi ennen kuin voisi olla viisas. 
Maailman silmissä usko on hulluutta; 1 Kor 3 jakeet 16-19. 

Jumala tietää jokaisen ajatukset. "Herra tietää viisaiden ajatukset, Hän näkee ne turhanpäiväisiksi." (jae 20)

”Kun pidän käskysi silmieni edessä en joudu häpeään. Vilpittömin sydämin minä kiitän Sinua kun opin tuntemaan oikeamieliset päätöksesi. Minä noudatan Sinun käskyjäsi –Älä koskaan minua hylkää! Miten nuorukainen pysyy oikealla tiellä? Siten että noudattaa Sinun sanaasi.  Koko sydämestäni minä kysyn Sinun tahtoasi, älä anna minun eksyä käskyjesi tieltä;”  Ps 119:6-10.

Jumalan vanhurskaus tulee niiden osaksi jotka uskovat Kristukseen. Jumalan kansa koostuu vilpittömistä ihmisistä;  Jes 63:7-10.

"Jokainen on syntiä tehnyt ja Jumalan kirkkautta vailla;" Room 3:23.
   
Ihminen ei saa olla kristittynä uskovaisena synneissään, vaan synneistään erossa ja parannuksessa.

Jumalan tahdon mukainen elämä on viisauden tie; 2 Tim 3:1-17.



Jari Laurila
16.12.2023






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti