Voiko pakana pelastua?






Voiko pakana pelastua ?


”Pakanuutta” ymmärretään eri tavoin.

Minkälainen ikuinen kohtalo on ihmisellä joka ei ole eläissään kuullut evankeliumia?

Pakanoiksi on nimitetty niitä jotka eivät ole kuulleet evankeliumia Jeesuksesta. Pakanoiksi on nimitetty niitäkin jotka eivät halua kuulla. -Kokonaisia kansojakin.

Olisiko epäoikeudenmukaista jos kaikille ihmisille ei suoda pelastumisen mahdollisuutta?  (1 Moos 18:25)

Monet ovat ehtineet kuolla ennen kuin evankeliumin valo on saapunut. (Mark 16:14-16, Ps 96:10)

Ø  1 Piet 1 luku
( Ef 2:8-9, Hebr 5:9-10, 8:10-11, 10:15-16,  Room 10:9-10)

Jumalan rakkaus ei rajoitu sinänsä minkään tietyn ihmisryhmän sisään. (Kol 3:11-17,  Gal 3:28, Room 3:28-29)
Uuden liiton Israel Jumalan kansa koostuu maailman kaikista kansoista. (Apt 28:28)
Yksilö itse kohtaa itse Jumalan Pyhän Hengen ja Jeesuksen Kristuksen. Pelastus on tarjolla kaikille.

Oikeamielinen ihminen tekee hyvää ja karttaa pahaa. Vilpitön ihminen seuraa sitä valoa minkä näkee sillä hetkellä rehellisesti oikeaksi. Jumala on rakkaus. Jumalan Pyhä Henki puhuttelee ihmisen omantunnon.  (Jaak 2:14-20)

Kreikkalainen filosofia aiheutti käsityksiä sielun kuolemattomuudesta. Raamattu opettaa että ihminen kuolee,  ja vain vanhurskaiden pelastettujen palkkana on ikuinen elämä. (Ilm 20, Room 6:22-23) Jeesus tuo palkan tullessaan. (Ilm 22:12)  Taivaan kirjoissa on merkintä missä tilassa ihminen on armonaikansa päättänyt. (Ilm 20:11-15)

”Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa ja silloin hän maksaa jokaiselle tekojen mukaan.” (Matt 16:27) 

”Minä toivon ja odotan että Jumala herättää kuolleista niin hurskaat kuin jumalattomat. Siksi teen kaikkeni että minulla aina olisi puhdas omatunto Jumalan ja ihmisten edessä.” (Apt 24:15-16)

Oikeudenmukainen Jumala huomioi aina ihmisen tiedon ja ymmärryksen. Jumala katsoo miten uskollinen ihminen on sille valolle minkä on saanut ja ymmärtää oikeaksi. (Luuk 12:47-48) Pyhä Henki puhuttelee ihmisen omantunnon oikeasta ja väärästä.

”Pakanakansatkin joilla ei ole lakia saattavat luonnostaan tehdä mitä laki vaatii. Silloin pakanat vaikka heillä ei lakia olekaan ovat itse itselleen laki. Näin he osoittavat että lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin kun heidän ajatuksensa syyttävät tai puolustavat heitä. Tämä tulee näkyviin sinä päivänä jona Jumala minun julistamani evankeliumin mukaisesti tuo ihmisten sisimmätkin salaisuudet Kristuksen Jeesuksen tuomittaviksi.”  (Room 2:14-16)

Jokainen ihminen voi pelastua vain yksin uskosta ja yksin armosta. Ihmiset ovat erilaisen tiedon varassa, nekin siis jotka Jumala katsoo arvollisiksi.

Kaikki ovat katselleet Jumalan suuria luomistekoja ja ymmärtäneet Jumalan olemassa olon. “Sen mitä Jumalasta voidaan tietää, he voivat kyllä nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, Hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa ovat maailman luomisesta lähtien olleet nähtävissä ja havaittavissa Hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.” (Room 1:19-20)  
(Room 1:18-32)

Ihminen tietää itse suhteensa Jumalaan,  hyvään ja pahaan. Jumalan luomistyöt olleet nähtävillä muistuttamassa jokaista pakanaakin suuremmasta voimasta. Ihmisellä voi olla hyveellisiä arvoja elämässään ja Jumalan pelko mielessä vaikka ei olisi evankeliumia kuullut. Kuitenkin pelastus on kokonaan aina yksin Kristuksessa. Jeesus Kristus on Ylipappi. (Hebr  8 luku, 5:9-10, Hebr 1:14)  Ihminen ei voi koskaan pelastusta itse ansaita. Pelastus tekoineen on aina seurausta rakkaudesta.  Ihmisen rakkauden lähde ja kohde on Jumala. (1 Joh 4:8)

Ø  Matt 25:31-46, 17:15-23

Ø  Maailmassa tehdään evankeliumin työtä. (Jes 42:1-4,  Apt 26:23) Jumalan tarkoitus on että ihminen osallistuu tähän työhön. (Matt 28:18-20) Evankeliumi julistetaan koko maailmassa. 

Maailman tietoverkkojen verkostoituminen on jo tuonut tietoa kaikkialle maailmaan. Ihmiset etsivät Jumalaa vaikka kukaan ei saarnaisi. (Apt 17:27)

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon että antoi ainoan Poikansa että yksikään joka Häneen uskoo joutuisi kadotukseen vaan saisi iankaikkisen elämän.”  (Joh 3:16)
(Dan 7:14, Jes 11:10)

Jeesus Kristus on tullut valkeudeksi kaikille kansoille. Joka Jeesuksen Kristuksen ottaa vastaan uskossa saa ikuisen elämän. Aamen.



Jari Laurila
17.2.2013