Voiko uudessa maassa kuolla? Jes 65:20


Voiko uudessa maassa kuolla;?



Jesajan 65:17-25 kertoo uudesta maasta.
(Jes 65-66)



Jumalan lupauksen mukaan vanhurskaat perivät maan ja asuvat uudessa paratiisimaassa. Miten on mahdollista että jakeessa 20 sanotaan; ”Ei kuole vanhus ennen kuin on elänyt päivänsä täyteen. Joka kuolee satavuotiaana, kuolee nuorena?” 
(2 Piet 3:13, Ilm 21-22)

Raamatun opetus on muualla selvä asiayhteydessä. Koko Raamattu opettaa ikuista elämää. Lopullinen kuolema on toinen vaihtoehto; Room 6:22-23; ”Kun nyt olette pääseseet vapaiksi synnistä, ja tulleet Jumalan palvelijoiksi, te korjaatte satona pyhityksen ja saatte lopuksi ikuisen elämän. Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Jeesuksessa Kristuksessa meidän Herrassamme.” (Joh 3:16)

Uuden maan luomiseen ei jae 20 sovi, sillä uusi maa luodaan vasta tuhatvuotiskauden jälkeen; Ilm 20 luku.

Raamattu sisältää paljon ehdollista profetiaa. Ehdollisen profetian toteutuminen vaatii ensin käyttäytymistä tietyllä tavalla, joka sitten vaikuttaa profetian toteutumisen lopputulokseen. Uusi Testamentti on huomioinut Vanhan Testamentin profetiaa. Uusi Testamentti kertoo sitten Vanhan Testamentin toteutuneesta profetiasta, tai miten ehdollinen profetia olisi toteutunut. Tavallisesti ehdollisen profetian ehtona on suhtautuminen synnin harjoittamiseen. (Esim.; Hes 20:10-11,13, 3 Moos 26, 5 Moos 7:9-11, Matt 7:21-23)

Jesajan 65:20 profetiassa on paikallinen ja ajallinen näkökulma. Kun sitten apostoli Johannes kertoo uuden maan profetiaa, ei Johannes kerro enää pitkistä edessä olevista ihmisen eliniän aikajaksoista maan päällä. Profeetat ottivat Jumalalta saatuun sanomaan vertauskuvallisia käsitteitä, joita ei voida kirjaimellisesti tulkita. Jesajan profetian näkökulmia on useita kun asiaa tarkastellaan UT:n ja VT:n ilmoituksista; -ehdoton tai ehdollinen, paikallinen ja yleismaailmallinen, ajallinen ja ikuinen, synnin vallanalaisuus ja vapaus synnistä.

Ilm 21:4; ”Hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut."


Jari Laurila
23.1.2016