Ihmisen synnit Kristuksen kärsittäväksi. Syntien siirto Kristukselle; 2 Kor 5:21

Ihmisen syntien siirto Kristukselle; 2 Kor 5:21;



Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme jotta me hänessä saisimme vanhurskauden;”
2 Kor 5:21.


Jeesus oli ainoa joka täytti lain noudattamalla lakia täydellisen synnittömästi itse. Jeesuksen synnittömyys (1 Joh 3:5) tuli ihmiskunnan hyväksi, että lainantajan vanhurskaat arvot kävisivät ilmi Kristuksessa. Jeesus Kristus on hengellinen esimerkki. Kristuksen luonnetta kohti Herran oma uskova ihminen muuttuu rakkaudessa Jumalaan.


Jeesusta rakastava kokee vastenmielisyyttä syntiä kohtaan. Jeesus Kristus on Raamatun evankeliumin kallioperustus, ja ”rakennuksen tärkein kulmakivi.” Vanhan liiton aika viittaasi tulevaan Vapahtajaan profetiassa ja temppelin palveluksessa. Jeesus Kristus on uuden liiton ajankin Raamatun uskonnon keskushenkilö.


Jumalan armo Kristuksessa käy ilmi siinä miten Jumala Jeesus Kristus suhtautuu syntiin. Jeesus Kristus oli kuuliaisuuden esimerkki ihmislihassa; Hebr 5:6, 4:4-16. Jeesuksen kuoleman jälkeen ihmisen pelastus lepää Kristuksen opetuksessa, ja Golgatan syntiuhrissa ihmisen hyväksi. Ylipappi (8:1-2) taivaallisessa pyhäkössä on enkeleineen (1:14) yhteydessä ihmisen uskonelämän ja pelastuksen hyväksi.


Jeesuksen Kristuksen voitto synnistä on Jumalan metodi ihmiskunnan palveluksessa ihmisen sovituksessa, ja Jumalan tahdon vastustamisen vastenmielisyyden esiin tuomiseksi. Jumalan tahdon kaikki arvot on ilmaistu lyhesti kaikille ymmärrettävässä muodossa kymmenen käskyn moraalilaissa. (2 Moos 20:1-18, 5 Moos 5:6-22) Kymmenen käskyn laki opettaa synnin. (Room 3:20) Siveysmoraalilailla on lisäksi kuuliaisuuden ja rakkauden merkitys. Laki on hengellinen Jumalan tahdon arvojen ilmoitus. Jumala ei asettanut syntiä vähäpätöiseksi asiaksi, mutta Jumala halusi antaa ihmiselle sovituksen mahdollisuuden. Pyhyys ei ole synnin harjoittamista.


Jumala tiesi mitä ihminen tarvitsee. Pelastus-suunnitelma ihmisen lankeemuksen varalta oli jo ennen aikojen alkua laadittu. Lankesihan osa enkelikuntaa jo ennen maailman luomista. Ihmisen ei tarvitse omassa voimassaan olla Jumalalle mieluisena. Jumala itse on Pyhässä Hengessä läsnä; ”Jos te elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää.” (Room 8:6, Gal 4:6-7)


Jeesus rakasti niin että antoi henkensä ihmisen puolesta. Jeesus oli vain lihassa ihminen. Hengessä Jeesus oli osa jumaluutta; Kol 2:9. Uhrijärjestelmän julhaseremoniassa Jeesus osoitti synnin palkan, sekä Jumalan armon vilpittömälle uskovalle; Room 6:22-23.
Telttapyhäkön seremoniamenoissa ihminen joutui uhraamaan viattomia eläimiä. Ihminen näki viattoman kuolevan ihmisen oman synnin vuoksi. Uhripalvelusjärjestelmä viittasi kaikessa tulevaan Vapahtajaan. Messias kokisi viattomana koko ihmiskunnan syntien rangaistuksen. Uhrieläimiä ei enää tarvittaisi; Jes 53:10-12; ”Hän näi hyväksi, että hänet ruhjottiin, että hänet lävistettiin. Kun Hän antoi itsensä sovitusuhriksi, Hän saa nähdä sukunsa jatkuvan, Hän elää kauan, ja Herran Jumalan tahto tapahtuu Hänen kauttaan.” (10)


Ihmiskunta oli vajonnut syntiin. Tarvittiin suuri maailmanhistoriaa järkyttävä osoitus syntiuhrista ihmiskunnan pelastukseksi. Syntiuhrin tarkoitus oli havahduttaa ihminen synnin vakavuuteen. Mitään viattomampaa uhrattavaa kuin Jumalan oma poika, ei ole koskaan ollut olemassa. Jeesus koki ristinkuoleman henkisen ja fyysisen tuskan.


Uhrikuolemassa syntien sovituksena kohtaavat synti ja pyhyys, puhtaus ja epäpuhtaus, kuolema ja elämä. Ihminen havahtuu ajattelemaan pyhyyden, synnin ja kuoleman olemassaoloa; ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään joka Häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän;” Joh 3:16.


Jeesus rakasti. Rakkauden vuoksi Jeesus on kuollut. Jeesus sai rikollisen maallisen tuomion. Jeesuksen vanhurskaat teot ja opetukset aiheuttivat vihaa ylpeissä ihmisissä. Kaikkena aikana ihmisen epätäydellisyys ja rakkaus syntiin on aiheuttanut ennakkoluuloa ja vihamielisyyttä. Ylpeä ihminen loukkaantuu tiedostaessaan vajavaisuutensa ja syntinsä. Jeesus otti meidän syntimme rangaistuksen, Jeesus antoi elämän, ja vanhurskauden. Ihmisen tehtävä on yhtyä Jumalan rakkauteen ja Jumalan Hengen hyvää tekevään vaikutukseen;
Ef 2:18,7-8, Room 8:4,11, Gal 5, Apt 5:32.


Ristillä Jeesus Kristus näytti myös konreettisesti kuolemassa Jumalan hylkäämisen kauhistuksen; ”Eeli, Eeli, lama sabaktani; ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit minut?” Jumala ei tietenkään todellisuudessa hylännyt Jeesusta, päinvastoin, Jeesuksen sanat näyttivät ihmiselle mitä synnin kuolemassa tapahtuu. Synnin lopullinen palkka on Jumalan lopullinen hylkääminen. Syntiuhrin tarkoitus on havahduttaa ihmiskunta synnin kuoleman kauhistukselle, ja herättää Jumalan rakkaudelle; Joh 17:3.


Uuteen maahan ei epäpyhää pääse; Ilm 21:27; ”Mitään epäpuhdasta ei sinne päästetä, ei ainoatakaan iljettävän valheen palvelijaa, vaan ainoastaan ne, joiden nimet on kirjoitettu elämän kirjaan.”


Jeesus Kristus kuoli ihmiskunnan ihmisten puolesta, että syntinen saisi pyhyyden rakkaudessa elämän; Hebr 12:14.


Aamen.




Jari Laurila

26.1.2016







Petalax kirkko. (Kuva:Jari Laurila:2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti