Väärä rikkaus. Luuk 16:9 ?





Mitä tarkoittaa Luuk 16:9-13. (1-18)  "Väärä rikkaus?"  
("mammona" VKR.)

”Minä sanonkin teille:hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole;”  Luuk 16:9.

Vertauksessa Jeesus kertoo huonosta taloudenhoitajasta joka käyttää isäntänsä varoja holtittomasti. Talouden hoitaja järjesti viekkaudella niin että muut ottivat hänet taloonsa.
Muuten talouden hoitaja olisi joutunut työttömänä kerjäläiseksi. Talouden hoitaja vähensi isäntänsä velallisten velkoja niin että pääsi sitten heidän taloihin petoksensa turvin.
Vertauksessa Jeesus ei kannusta epärehellisyyteen. ”Älä varasta on yksi lain käsky;” 5 Moos 5:19,21.

Jeesuksen metodi kertomuksessa on verrata ihmisen älyä rahankäytössä. -Epärehellinen taloudenhoitaja näki suurta vaivaa, viekkautta ja älyä järjestäessään niin että pääsee isännän velallisten taloihin kun isäntä erotti hänet tehtävästään holtittomuuden vuoksi. – Mutta ihmiset eivät ole niin viisaita että näkisivät yhtä suurta vaivaa varojen käyttämisessä hyvään tarkoitukseen Jumalan valtakunnan työssä.

”Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä joka antaa ikuisen elämän. Sitä teille antaa Ihmisen Poika, sillä Isä, Jumala itse on merkinnyt hänet sinetillään;”
Joh 6:27.

Ø  1 Tim 6 luku

Viisas taloudenhoitaja tyytyy vaatimattomaan tapaan käyttää varoja omaksi hyväkseen. Viisas taloudenhoitaja ei esimerkiksi osta turhan suurta taloa tai liian isokokoista autoa, vaan jakaa omastaan Herran työhön ja hädässä olevien hyväksikin. Mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet, ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä; 1 Joh 2:16. Ihmisen ei tarvitse uhrata kaikkea omaisuuttaan, mutta Jumala pyytää häneltä ehkä  
"itsekieltäymystä ja lähetyshenkeä," sekä sääliä köyhiä kohtaan ja pyhyyttä varojen käytössä; Matt 25:41


Jumalan valtakunnan työ sekä lähimmäisten auttaminen tarvitsee varoja; Mark 16:15-16, Luuk 16:10-15, Jaak 5:1-11, Mal 3:5,7-1,19-24.
Kristitty säälii puutteessa olevia lähimmäisiään; Luuk 14:10-14, Jes 58:1-10.
Rikkaus ei hyödytä ihmistä jos hän aiheuttaa sielullensa vahingon; Mark 8:34-38, Matt 25:31-46. (Luuk 6:38)

Ihminen voi "koota aarteita taivaaseen osallistumalla evankeliumin palveluun;"  Matt 6:19-20, Luuk 12:15-21, Jaak 5:1-6. Kun maallinen omaisuus on mennyt kuolemassa, uskollisella taloudenhoitajalla on Jeesus ja enkelit ystävinään ottamassa hänet taivaaseen. Uskollinen taloudenhoitaja käyttää järkevästi sitä minkä Jumala on hänelle "lainannut." Jeesus on ostanut ihmisen lunastuksen. Lunastus on ihmisen, mutta meitä koetellaan myös omaisuutemme hallitsemisella. Kristitty tahtoo tavallisesti edistää Jumalan työtä antamalla varoja Jumalan työn hyväksi. Jumalan antamat "talentit" eivät kuvaa ainoastaan kaikkia kykyjä evankeliumin työssä, vaan myös ajallisia varojamme joita tulisi käyttää evankeliumin hyväksikin.  Jumala ei pudota seteleitä taivaasta. Evankeliumin monia tehtäviä ihmiset suorittavat.

"Joka on vähimmässä luotettava, on luotettava paljossakin;" Luuk 16:10. "Vähin" tarkoittaa maallista omaisuutta. "Paljon" tarkoittaa ikuista perintöä."
Palvelija ei voi palvella kahta Herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista. Jos on liittynyt toiseen, halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa ja mammonaa;" Matt 6:24.

"Jos joku maailmaa rakastaa Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa;" 1 Joh 2:15.

Kaikki maalliset aarteet on poissa viimeisenä elinpäivänämme. 


Evankeliumi ei maksa sinänsä mitään. Lahjaksi jokainen on saanut kaiken. Lahjaksi antakaa; Matt 10:7-8.

”Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa;”  2 Kor 9:7.




Jari Laurila
18.8.2019


Lisää aiheen läheltä: > http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/5



Sankarihaudat Raippaluodon kirkolla. (Kuva:Jari Laurila:2010)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti