Mitä on Pyhän Hengen pilkka?




Ainoa synti jota ei anteeksi anneta ? Mistä on kysymys ?


Jumalan Henki kutsuu ja puhuttelee ihmistä useasti ihmisen elämän aikana. Henki nuhtelee synnistä ja vetoaa ihmisen kääntymisen ja pelastuksen puolesta.  (Job 33:14-18, 27-30, Hebr 3:7-8, 2 Piet 3:9)

Ihmiset tavallisimmin jättävät varoitukset kuulematta ja jatkavat syntielämänsä viettoa ja (Apt 7:51) "sammuttavat armon Hengen." (1 Tess 5:19-23)

Ihminen voi saattaa armon Hengen murheelliseksi (Jes 63:10, Ef 4:30-31) ja menettää Jumalan siunaukset ja elämänvietto on kirottua. (Jes 24:5-6) Kirous liittyy aina Jumalan käskyjen vastustamiseen (1 Moos 3:14,17, 5 Moos 27:15, Snl 28:9) ja Jumalan kieltämiseen. "Jos joku ei rakasta Herraa, hän olkoon kirottu." ( 1 Kor 16:22) 
Pyhän Hengen pilkkaaja ei rakasta Jeesusta.

"Armon Hengen" pilkkaminen on ankara ja vakavin synti. (Hebr 10:29)
Jeesus sanoi ettei Pyhän Hengen pilkkaa anneta anteeksi. Kysymyksessä on ainoa synti josta Raamattu puhuu anteeksiantamattomana. Mitä Jeesus tarkoitti Pyhän Hengen pilkalla?

Jeesus sanoi;
- Sen tähden sanon teille: Jokainen herjaus ja synti tullaan antamaan ihmiselle anteeksi, mutta Hengen herjaamista ei anteeksi anneta;" Matt 12:31, Mark 3:28-29, Luuk 12:10.

Ensin on huomioitava ettei ole olemassa syntiä jota ei voi katumalla ja kääntymällä saada anteeksi.  (Jes 1:18) Jumala ei ole katuvalle parannuksen tekijälle milloinkaan ja koskaan armoton.

Pyhän Hengen pilkka tarkoittaa Jumalan työn nimittämistä tietoisesti saatanan työksi.  (Mark 3:22,29-30) Hengen pilkka merkitsee torjumista siten että ihminen kieltää Jumalan. Ihminen ei myönny Jumalan pyyntöön syntien katumiseksi ja parannuksen tekemiseksi.  Ihminen ei yksinkertaisesti tule uskoon ja uskovaiseksi. Näin menetellen ihminen paatuu ja joku kerta voi Jumalan Hengen puhuttelu olla elämän viimeinen.  Tällä tavalla tässä merkityksessä ihminen on syyllistynyt Pyhän Hengen pilkkaan anteeksiantamattomasti  jos elämänsä viimeisen kerran torjuu Jumalan vetoomukset.
Pyhän Hengen pilkka tarkoittaa, että ihminen koko elämänsä ajan torjuu Jumalan Hengen vetoomukset ihmisen pelastuksen puolesta.

Joku Jumalan torjuttu puhuttelu on elämän viimeinen. Uutta armon aikaa ei ole eikä tule kun ihmisen elämä päättyy. (Ilm 20) Siksi tässä merkityksessä Pyhän Hengen pilkka on anteeksiantamaton. Ihminen kuolee joko syntinsä katuneena ja parannuksen tehneenä armahdettuna hengellisenä kristittynä tai jumalattomana paatuneena. >> Hebr 10:26-27.
Ihminen voi luopua uskostaan tietoisesti synnin harjoittamiseen ja joutuu niin syvään paatumukseen ettei paluuta enää tapahdu.

"Puhe rististä (evankeliumista) on hulluutta niiden mielestä jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima." (1 Kor 1:18)
"Jumalattomilla ei ole rauhaa, sanoo Herra." Jes 48:22

 "Synnin palkka on kuolema." (Room 6:15-23) Ihminen näin itse menetellen katkaisee tahallisesti yhteytensä taivaaseen.  Paatumuksen tilassa ei ajattele lainkaan Jumalaa, syntiä ja pelastusta. Paatumuksen tila on usein huoleton ja ihminen viettää suhteellisen tyytyväisenäkin syntielämäänsä. Paatumuksen tilassa katumus ei vaivaa, mutta onnellinen hän jota Jumala kutsuu tästä paatumuksen tilasta. (Ilm 3:19)

Paatumuksessa katumus ja anteeksisaaminen käy mahdottomaksi jos  ihminen itse ei halua anteeksiantoa ja armoa. Katuvaa sielua Jumala ei hylkää. (Matt 18:3, Apt 26:18, 11:21, Mal 3:7)  "Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme." Kun sielu hylkää lopullisesti Jumalan, ei Jumala voi tehdä mitään ihmisen hyväksi. Ihminen on pilkannut Pyhää Henkeä.  (Matt 21:28-32)

Synnissä voi olla kaksi eri tasoa, tietoinen- ja tiedostamaton synti. Myös heikkouden vaikuttama synti. Jumala tukee häntä joka taistelee. (Jes 42:2-4, 45:22, Jes 55:7) Pyhä Henki puhuttelee ihmistä ihmisen tiedon määrää vasten. (Luuk 12:48) Jumalan 10 käskyn laki opettaa synnin Pyhän Hengen puhuttelussa ajan loppuun asti. (Jaak 2:8-13, Luuk 16:17, Ilm 12:17, 14:12)

Jumala ei tahdo rajoittaa anteeksiantoa, mutta varoitus on annettu mitä Hengen jatkuvasta vastustamisesta seuraa. Kaikki ihmiset ovat pilkanneet Herran Henkeä eli tehneet syntiä, mutta anteeksiantamattoman pilkan ja synnin tunnusmerkki on jatkuvasti toistuva Hengen herjaaminen, ja se on pitkäaikaisen paatumuksen tulos.
Kyseessä ei ole siis sanan tai lauseen lipsahtaminen vaan tietoinen ja kestävä jatkuvasti toistuva Jumalan vetoomuksien vastustaminen jossa ei koskaan parannusta tehdä.

Monet ihmiset ovat joutuneet suureen hätään ja ahdistukseen pelätessään tehneensä synnin jota ei voi saada anteeksi. Tämä pelko on todiste siitä ettei ihminen ole paatunut ja ihminen voi saada rauhan Herrassa. Paatunut ei synnin surua eikä pelkoa tunne. (Joh 16:33, Room 5:1, 8:6, Gal 5:22, 1 Piet 5:14, Ilm 1:4)

Toistaiseksi tai lopullisesti paatunut ei pelkää synnin seurauksia. Pilkannut ja lopullisesti paatunut on tullut synnin surulle immuuniksi. Hän ei tunne katumusta. Jumalan jättänyt ihminen ei tunne kaipausta Jumalan puoleen. Ratkaisu on aina ihmisen oma. (Mark 8:17, Hes 2:4-5)

>>> Hebr 3:7-19, Joh 14.

Jos tunnet tämän pyhän kaipauksen ja synnin surun, olet pelastettu jos tartut siihen. Jeesuksen Kristuksen uhriveren kautta syntisi pestään puhtaaksi. (Apt 2:40-41) Kun ihmisellä on halu saada anteeksi ei ihminen voi olla Jumalan hylkäämä. Pelko tuomiosta on terve merkki ja Jumalan kutsu ihmiselle parannukseen, pelastukseen ja ikuiseen elämään. (1 Tess 2:12, 4:7, Joh 3:16, Joh 17:3, Ilm 13:9, Ef 4:24, 1 Joh 5)

Jumala tahtoo että kaikki pelastuvat. (1 Tim 2:1-6, Jer 29:12-14, Matt 11:25-30, Ilm 22:11-17)
Uskosta luopuneetkin saavat kääntyä. (San 24:16, Luuk 15:11-32) Uskosta luopuva ei ensin usein täysin käsitä tekonsa vakavuutta. Jumala puhuttelee ihmisen kuitenkin ratkaisuun. (Jes 31:6) Jumala voi antaa anteeksi vain sille joka antaa Jumalan Hengen johtaa itsensä kääntymykseen. Henki kysyy aina ihmisen lupaa ja omaa päätöstä. Jumala voi pitää lähellään vain sen joka itse tahtoo olla Jumalan ja Kristuksen lähellä.
Ilm 18:4 kutsuu Jumalan omia pois sieltä missä synnin harjoittaminen on ilmeistä.

Kirjoitettu on: "Jokainen joka huutaa avuksi Herran nimeä pelastuu" (Room 10:13)
Jos ihminen täysin vakavissaan rukouksessa pyytää Jumalaa pelastamaan itsensä (Ilm 21-22) Jumalan Henki aloittaa työn pelastuksen hyväksi. Ihmisen on oltava kuitenkin valmis orientoitumaan uskon ratkaisuille ja päätöksille Jumalan puolelle niin että toimissaan päivittäin huomioi aina että on Jumalan tahdon kanssa sovussa. ”Pyhitys” merkitsee tätä. (Hebr 12:14) Tiedon määrä kasvaa ja tietoa rakentuu päällekkäin. Uuden Testamentin lukemalla saa selville pelastuksen ja kristinuskon perusasiat. Jokainen voi edetä omantuntonsa valossa tiedon määrän mukaan. Henki itse opettaa, puhuttelee ja kasvattaa.
Ihmisen tietoisuus "sydän" muovautuu Jumalan tahdolle suosiolliseksi. (Hebr 10:16, 1 Joh 4:8, 5:3)

Jumalan Pyhä Henki tahtoo olla jokaiselle armollinen. Päätös on aina ihmisen oma ratkaisu salliiko Jumalan Pyhän Hengen vaikuttaa itsessään ja elää Hengen johtamana päivästä päivään.

Kun Pyhä Henki kutsuu asiat ovat onnellisesti. Ihmisen pitää silloin ottaa Jumalan vetoomus ja kutsu vastaan.
> Kysymys Pyhän Hengen pilkasta tarkoittaa armon hylkäämistä.

Jumalan vastustaminen ja torjuminen on näin vakava asia kun Jumala haluaa armollisesti vedota ihmisen hyväksi ja tahtoo ihmisen parasta. Ihminen saa rauhan kun taipuu Jumalan tahtoon. Ristiriitojen kanssa ja Jumalan tahtoa vastaan taistellen on vaikea ja rauhatonta elää. (Matt 6:33, 11:28-30)

Maailman monissa vaikeuksissa turva on Herrassa Jeesuksessa. >>> Matt 12:18-21.

”Kääntykää minun puoleeni maan kaikki ääret. Antakaa pelastaa itsenne sillä minä olen Jumala eikä muuta Jumalaa ole.” Jes 45:22.

Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse pelästyä että olisi tehnyt synnin jota ei millään voisi saada anteeksi ! Ihminen voi elinpäiviensä aikana kääntyä Jumalan puoleen. Suhde Jumalaan Jeesukseen on mahdollista vain rakkaudessa. Matt 22:36-40, 1 Joh 4:8.
Room 10:9-10.

Jeesuksen Kristuksen syntiuhri Golgatalla ihmiskunnan syntien vuoksi on jokaisen ihmisen pelastuksen mahdollisuudeksi annettu;
"Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa, ettei yksikään joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän;"  Joh 3:16. 

”Henki ja morsian sanovat: ”Tule!”  Joka tämän kuulee sanokoon: ”Tule!” Joka on janoissaan tulkoon. Joka haluaa saa lahjaksi elämän vettä.”  Ilm 22:17.



Jari Laurila
22.9.2012



Peräseinäjoen kirkossa on kauniit pastellivärit.
(Kuva:Jari Laurila:2012)