Uskovaisten kasteen merkitys pelastuksessa.

Uskovaisten kasteen merkitys


Raamatun mukaan kaste ja pelastus liittyvät yhteen. 

Uskon kasteesta ei kuitenkaan pelkkänä toimituksena puhuta Raamatussa niin, että yksin kastetoimitus pelastaisi. 
"Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Joka sen uskoo ja saa kasteen , on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen;" Mark 16:15-16.

Raamatun mukaan järjestys on selvä; - Evankeliumin julistaminen, usko ja kaste. Usko on uskonkasteen ehto ja edellytys. Kasteelle meno on henkilökohtainen ratkaisu; Apt 2:38, 8:12,36, 10:43,47, 16:31, 18:8, 19:5; "Tämän kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen."  Jotta kasteella olisi merkitystä pelastuksessa, tulee kasteen liittyä uskoon ja "uudestisyntymiseen;" "Jotta jokanen joka Häneen uskoo saisi iankaikkisen elämän;" Joh 3:15, 1 Piet 1:23; "Olettehan te syntyneet uudesti, ette katoavasta siemenestä vaan katoamattomasta, Jumalan elävästä sanasta."  Ihminen syntyy uudesti ihmisen hengelliseen tilaan mielenmuutokseen pois syntielämän vietosta, uskossa Herran Jeesuksen vastaanottamiseen vapahtajana syntien anteeksiantajana. Kastetta edeltää usko ja usko tulee sanan julistuksesta; Room 10:17; "Usko tulee kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Jumalan sana." Kastettava uskoo Jeesukseen Jumalan poikana; Apt 8:37. Kaste on uskon teko ja usko on Jumalan Hengen työtä. Ihmisen oma suostumus yhtyy Jumalan Hengen työhön. Room 10:14. 


Raamattu ei anna yhtäkään esimerkkiä sylilapsien kastamisesta. Kaste Raamatun mukaan kuuluu Raamatun esimerkeissä vain henkilökohtaiseen uskoon tulleille. Uskovan lapsi on pyhitetty vanhempiensa vuoksi; 1 Kor 7:14; "Mies joka ei usko on uskovan vaimonsa pyhittämä, ja vaimo joka ei usko on uskovan miehensä pyhittämä. Muutenhan teidän lapsenne olisivat epäpuhtaita, nyt he kuitenkin ovat pyhiä;"  Jakeesta käy ilmi ettei Korintin seurakunnassa sylilapsia kastettu. Jumala tietää milloin odottaa lapselta omaa lapsen henkilökohtaista ratkaisua uskon suhteen; Joh 1:12; "Kaikille jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille jotka uskovat häneen." 

Seurakunta ei siksi saisi olla vain pelkkä pyhittymättömien julkisyntisten jäsenluettelo. Jumalan seurakunta on "totuuden pylväs ja perustus;" 1 Tim 3:15; "- Että tietäisit miten tulee olla Jumalan huoneessa joka on elävän Jumalan seurakunta, totuuden pylväs ja perustus." 

Aktiivinen pyhä seurakunta voittaa sieluja Herralle, ja ottaa jäsenekseen uskoon tulleita, syntinsä katuneita, ja kääntyneitä vanhan syntielämänsä haudanneita uudestisyntyneitä sieluja pyhityksen tielle uuteen elämään Kristuksessa; Room 6:3-8, 1 Piet 3:21; "Tuon esikuvan mukaisesti teidät pelastaa nyt kaste, ei siksi että te siinä luovuitte saastaisesta elämästä, vaan koska Jumala teki kanssanne hyvän omantunnon liiton. Sen perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus."  Mark 8:34. 

Jeesus kehotti kastamaan opetuslapsekseen; Matt 28:19; "Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, ja kastakaa heitä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."  Kasteesta seurakunnan jäsenyyden vain seurakunnan jäsenyyden vuoksi ei ole Raamatun esimerkeissä koskaan kyse. Kasteessa ihminen osoittaa, että tahtoo liittää elämänsä Kristukseen; Gal 3:27; "Kaikki jotka olette Kristukseen kastettuja olette pukeneet Kristuksen yllenne."  Kukaan ei voi pelastua ilman Jeesusta.

Raamatusta voimme ymmärtää että kaste toimituksena, ja kasteeseen liittyvät asiat uskossa liittyvät aina ihmisen pelastukseen. Jeesus Kristus itse jätti esikuvan ottamalla kasteen; Matt 3:13-17, Mark 1:9-11, Luuk 3:21-22. Johannes Kastaja kastoi ihmisiä parannukseen ja kääntymykseen vesikasteella; Matt 3:1-10, mutta Jeesuksen Kristuksen kasteessa ihminen kastetaan "Pyhällä Hengellä ja tulella;" -11-12.

Kaste ei sovi Raamatun esimerkeissä pelkäksi yleiseksi tavaksi tai lain säädökseksi. Pelkkänä ihmistekona kaste ei myöskään ole minkään arvoinen. 
- Kun ihminen ottaa kasteen Jumalan Pyhän Hengen vaikutuksesta tehdäkseen liiton Vapahtajan kanssa, tulee kasteesta ihmisen pelastukseen liittyvä kokemus; Kol 2:12; "Kasteessa teidät yhdessä hänen kanssaan haudattiin ja herätettiin eloon, kun uskoitte Jumalaan joka voimallaan herätti Kristuksen kuolleista."  Room 5:1.

Kasteessa Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen liittyy Raamatun kaste-esimerkin mukaan aitoa kääntymyksen uskon vakaata olevaisuutta, niin ettei kaste ole pelkkä muodollisuus.

Uskovaisten kaste on Jeesuksessa Kristuksessa uskossa elämistä varten tarkoitettu. 




Jari Laurila
13.1.2024

 




Lisää aiheen läheltä:  http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/6


Ylistaron komian kirkon v. 1850 alkuperäinen papin  vaate. (Kuva:Jari Laurila:2012)

Ylistaron komian kirkon vaivaisukko. v. 1850. (Kuva:jari Laurila:2012)