Onko kolminaisuusopille raamatulliset perusteet?



Miten voisi ymmärtää jumaluuden kolminaisuutta ?



Kristinuskon Jumala on monoteistinen eli yksi Jumala. 
(2 Moos 20: 1-4)

Pakanauskonnoilla on usein monia jumalia.
Ihmisellä on aina ollut tarve tehdä jumalansa ja palvontansa kohteen jostakin.
Epäjumalat ovat usein puusta ja kivestä tehtyjä (5 Moos 4:28, 2 Moos 34:7, 5 Moos, 4:19, 32:17) jotka eivät ole luoneet ihmistä, maata ja taivasta. (1 Kor 12:2, Jer 10:5.

Nykyajankin ihminen voi tehdä jumalansa mistä vain- autosta, talosta, kesämökistä, jopa vatsastaan. (Room 16:18, Fil 3:19)
"Epäjumalaksi" muodostuu aina se mikä ihmiselle muodostuu tärkeimmäksi asiaksi Jumalan ja lähimmäisten rakastamisen ja palvelemisen sijaan.

Pyhitys merkitsee Jumalan huomioimista ensin elämän kaikissa toimissa; Hebr 12:14; "Tavoitelkaa rauhaa kaikkien kanssa, ja pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa."

Vain Jumala joka on luonut ihmisen, myös maan ja taivaat on ilmoittanut itsensä ihmisille. Kivi- ja puuveistokset eivät puhu, eivät haista, maista, näe ja kuule. (Ps 115:4-8, 1 Kor 12:2, 5 Moos 4:28) (1 Sam 12:21, Gal 4:8, Jes 44:10-20, Jer 14:22) (2 Moos 3:14, 6:3, 5 Moos 5:24) Jumala on Henki. (Joh 4:24, 1 Kor 2:10)

Jumala puhui itse itsestään monikkomuodossa.
Heti Raamatun alussa luomiskertomuksen yhteydessä Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen." (mon.) (1 Moos 1 :26)
Luomistyössä olivat näin ajatellen mukana jumaluuden- siis jumaluuden (mon.) kolme persoonallisuutta Isä, Poika ja Pyhä Henki.
Tässä asiayhteydessä saattaa olla kysymys myös/tai/ja taivaan enkelijoukoista.

Apostolinen siunaus annetaan Raamatussa monikossa: "Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen." (2 Kor 13:13)
Jeesus lähetyskäskyssään kehotti kastamaan Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. (Matt 28:19)
Jumaluuden kolmiyhteys kulkee näin koko Raamatun läpi totuutena.

Emme voi osoittaa aikaa jolloin jumaluuden kaikki persoonat eivät olisi olleet olemassa.
Johannes kuvailee Jeesusta "sanana" joka oli Isän luona jo ennen aikojen alkua. (Joh 1:1-18)
Koko raamatunhistorian voimme kirjoituksissa todeta Isän, Pojan ja Pyhän Hengen olemassaolon, toiminnan ja vaikutuksen koko pelastushistoriassa.

Kolmiyhteistä jumaluutta voidaan ymmärtää samoin kuin avioliittoa, jossa kaksi eri persoonaa tulevat "yhdeksi lihaksi." (1 Moos 2:24, Matt 19:4-6) Ovat yhtä, ja toimivat yhdessä rakkaudessa yhteisen tavoitteen mukaan. Samoin jumaluuden kolme persoonaa toimivat yhdessä ihmisen hyväksi ja pelastamiseksi. Jeesus sanoi: "Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän." (Joh 14:9) Jeesus tahtoi opettaa, että uskomalla Häneen -Jeesuksen kautta ihminen on saanut tarpeellisen tiedon Jumalasta.
Jumala on Henki. Jumala antoi ihmiskunnalle kuitenkin opettajan joka oli yhtä jumaluudessa, joka oli käsin kosketeltavissa ja silmin nähtävissä, joka opetti vertauksin että kansa ymmärtäisi. Jeesuksen Kristuksen.

Maan päällä ollessaan Jeesus oli lihassa ihmisenä.
”Isä on minua suurempi” (Joh 14:28, Fil 2:5-11) on nähtävä Jeesuksen lihaksi tulemisen taustaa vasten. Kun Jeesus oli ihminen lihassa, Isä oli suurempi tietysti. (Matt 11:27)

Keskiajan kirkon oppi pyrki toisinaan selittämään Jumalan sisäistä olemusta kreikkalaisen filosofian termein ikään kuin Jumalasta sisältäpäin.
Kolminaisuutta on kuitenkin käsitettävä että oppi selittää jumaluuden- ei Jumalan persoonallisuutta sisältäpäin.

Uusi Testamentti mainitsee “jumaluuden” apostolin suulla kaksi kertaa; Kol 2:9, Apt 17:29

"Hänessä on jumaluus ruumiillistunut koko täyteydessään;"
Kol 2:9. 

"Koska me siis olemme Jumalan sukua meidän ei pidä luulla että jumaluus olisi samankaltainen kuin kulta, hopea tai kivi, kuin ihmisen mielikuvituksen ja taidon luomus;" Apt 17:29.

Kolminaisuuden iankaikkiset arvovaltaiset suuret olevaiset, -ikuiset taivaalliset; Jumala, Kristus ja Pyhä Henki ovat enemmän kuin kuolevaista ja sammuvaista energiaa. Jumaluus on rakkauden lähde. Jumaluuden kaiken toiminnan perusarvot ovat rakkauden arvoja. Jumaluuden voimat ovat muuttumattomia. Jeesuksen Kristuksen jumaluus -osa jumaluudessa ylipapillinen palvelus enkelijoukkojen ylipäällikkönä on ihmisen syntien sovitukseksi ja ihmisen ikuisen elämän mahdollistava ainoa mahdollisuus.

Kun ymmärrämme "jumaluuden" (monikkomuoto) niin "kolmiyhteisyys" muuttuu ihmisjärjellä paremmin ymmärrettäväksi. Kyse on siis jumaluudesta monikossa.
> Jumaluus on yhtä. Jumaluus on monoteistinen yksi. Jumalaa ei ole jaettu kuitenkaan. Jumala ei ole kolmena kappaleena kolmiosainen ja osat olisivat irti toisistaan, vaan jumaluus on ykseys. Ihmiselle jumaluus on ilmoitettu ja ilmestynyt -tullut ymmärretyksi Raamatun kolmena iankaikkisena persoonallisuutena Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. 
On vain yksi Jumalan tahto jossa kaikki kolme ovat poikkeuksetta aina yhtä. Kaikki kolme persoonaa ennen kaikkea ilmenevät rakkaudessa ihmisen hyväksi. (1 Joh 4:8)
Raamatun pelastushistoriassa mikään aikamuoto ei osoita aikaa etteikö jumaluuden Isä, Poika, Pyhä henki olisi olleet olemassa.
Monoteistinen Jumala on ilmoittanut itsensä ihmiselle kolmessa eri jumaluuden persoonassa kaikessa ajassa.
Jumaluuden taustaa vasten Jumaluuden kolme "persoonallisuutta" tulevat ihmiselle paremmin ymmärrettävään muotoon.

Keskiajan kirkon oppi:
- Kolmiyhteinen Jumala” tarkoittaa että Jumala on kolminainen, mutta samalla yksi. Kirkkoisä Tertullianus (s.160 jkr) joidenkin lähteiden mukaan teki opin tunnetuksi, ja oppia vahvistettiin Athanasioksen kirkolliskokouksessa 500 tai 600 vuosisadalla jKr. Asiaa on käsitelty kuitenkin jo 325 Nikean kirkolliskokouksessa. 
Vuosisatojen varrella kirkolliskokouksissa joissa Jumalan olemusta on käsitelty on päätetty että Jumala on yksi mutta ilmenee kolmena persoonallisuutena.

Nikean kirkolliskokouksen uskontunnustus v. 325;
- "Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan, kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luojaan, ja yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, joka ennen aikojen alkua on Isästä syntynyt, [Jumala Jumalasta] Valkeus Valkeudesta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, joka meidän ihmisten ja meidän pelastuksemme tähden astui alas taivaista, tuli lihaksi Pyhästä Hengestä ja neitsyt Mariasta ja syntyi ihmiseksi, meidän edestämme ristiinnaulittiin Pontius Pilatuksen aikana, kärsi kuoleman ja haudattiin, nousi kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, astui ylös taivaisiin, istuu Isän oikealla puolella ja on kirkkaudessa tuleva takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja jonka valtakunnalla ei ole loppua.
Uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä [ja Pojasta] ja jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta. Uskomme yhden, pyhän, yhteisen ja apostolisen seurakunnan. Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää.

Ns. kolminaisuusoppi tahtoo niin kuin opettaa että 1+1+1=1 (yksi + yksi + yksi = yksi)
Siksi ihminen ei voi sitä käsittää käsittämätöntä.
Luotu ihminen ei kykene selittämään Jumalan sisäistä olemusta ja persoonallisuutta tarkasti koskaan. Yritykset Jumalan sisäisen olemuksen ja persoonallisuuden analysoimiseksi olisivatkin helposti asettumista Jumalan vertaiseksi, tai Jumalaa korkeammaksi.

Jumaluus (mon.) selittää jumaluuden kolmen persoonallisuuden työtä ja rakkautta ihmisen hyväksi koko pelastushistoriassa Raamatun sanalla.
Pyhän Hengen välityksellä voimme ymmärtää mikä on mahdollista ihmisen ymmärrykselle Raamatun sanan valossa.
Ajatus että “kolminaisuusopilla” tutkitaan ja selitetään Jumaluuden kolmen persoonallisuuden yhteistyötä, sekä Jumalan/ jumaluuden rakkauden tekoja maailmankaikkeuden pelastushistoriassa, on ihmisjärjellekin ymmärrettävä asia.

Isä, Poika ja Pyhä Henki toimivat aina täysin yksimielisesti keskenään. 
Isällä, Pojalla ja Pyhällä Hengellä on aina sama ja yksi yhtenäinen Henki.
"> Kolmiyhteisyys" tarkoittaa ykseyttä. - > Ei kolmijakoisuutta.
Jeesus Kristus on Isän kanssa yhtä.

Athanasioksen kirkolliskokouksen uskontunnustus, nk. Athanasioksen uskontunnustuksessa sanotaan mm. tähän tapaan.;
- ”On yksi Jumala kolmessa persoonassa, ja kolme persoonaa yhdessä Jumalassa. Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kaikilla kolmella on sama kunnia, ja sama ikuinen majesteettius. He ovat luomattomia, äärettömiä, iankaikkisia, kaikkivaltiaita, jumalallisia. Poika on syntynyt Isästä, Pyhä Henki on lähtöisin Isästä ja Pojasta, mutta kolminaisuudessa ei ole yksikään persoona ennen eikä jälkeen toistaan suurempi tai vähempi. Kaikki kolme persoonaa ovat yhdessä toistensa kanssa yhtä ikuisia ja yhtä suuria. Siksi kolminaisuutta tulee kunnioittaa ykseydessä ja ykseyttä kolminaisuudessa.”

Ellen G. White (1827-1915)  jonka kautta myös on ymmärretty profetian Hengen lahjan toimineen, käytti sanaa "Godhead" joka on englannin kielessä vanhempi kolminaisuutta tarkoittava sana.
Sanalle ei ole tarkkaa suomenkielistä vastinetta ilmeisesti mutta se viittaa "jumaluuden johtajuuteen" sanakirjoja tutkien.
 - ”Ikuisista ajoista Herra Jeesus Kristus oli yhtä Isän kanssa. Hän oli lihaksi tullut Jumala, taivaan ja maan valo. Ihmisen Poika istuu maailmankaikkeuden valtaistuimella. Ihmisen Pojan nimi on Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä. Kristuksessa oli alkuperäinen elämä, joka ei ole muualta saatu tai jostakin muusta johtuva.
Kristuksen jumaluus on uskovan takuu iankaikkisesta elämästä.” (Lähde: Ellen White: Alfa&Omega)

Poika on lähtöisin Isästä (Joh 16:28)
Pyhä Henki on Isän ja Pojan Henki. (Matt 10:20, 1 Piet 1:11)
”Jeesus puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: ”Ottakaa Pyhä Henki” (Joh 20:22)
Jeesus ei ole luotu. Jeesus on ollut olemassa ennen luomakuntaa. Jeesus toimi itse Luojana.  (Kol 1:15-16, Joh 1:1-3, Ilm 3:14, Hebr 9:11)
Joka kieltää Pojan, ei hänellä ole Isää Jumalaakaan; 1 Joh 2:23, Room 8:9.

Emme voi täsmällisesti tietää miten Jeesus "syntyi" Isästä, mutta on huomattava että Snl (8:22) ei Jeesuksesta käytä samaa sanaa kuin mitä käytetään luomiskertomuksen yhteydessä luomisesta. Raamatun käännöksissä onkin puhuttu usein "asettamisesta" ja "omistamisesta" luomisen sijaan. Hebrean "baaraa" tarkoittaa luomista, mutta sitä Snl 8:22 ei käytä jossa Jeesusta näennäisesti kuvataan luoduksi ja jaetta on yritetty käyttää ja selittää Jeesusta vain luoduksi ihmiseksi.

Kolminaisuusopin tutkijat eivät kaiketi ymmärrettävästi itse ole kyenneet ymmärtämään klassista keskiajan kolminaisuusoppia.
Kolminaisuusoppi onkin paradoksi ja mysteeri, vain ihmisen heikko yritys selittää mahtavan Luojansa olemusta. ”Tavoitatko sinä Jumalan syvyydet? Ymmärrätkö ääriään myöten Kaikkivaltiaan suuruuden?” (Job 11:7)

Meillä ei ole tarkkaa ilmoitusta Raamatussa Jumalan olemuksesta, ja siksi emme voi asettaa kolminaisuusasiassa oikeaoppisuusvaatimuksia !

Raamattu ei käytä sanaa "kolmiyhteinen" ja se onkin kirkkokieltä.
Jumalan luoma ihmisolento ei voi selittää Luojaa täsmällisen tarkasti.
Ihminen oppii tuntemaan Jumalaa Jumalan luomistekojen ja rakkauden avulla. Jumalan Pyhä Henki on ihmiselle avuksi.

”Ihmisjärki ei kykene käsittämään Jumalaa. Me olemme yhtä tietämättömiä kuin pienet lapset, mutta pienten lasten tavoin me voimme rakastaa ja totella Häntä.” Jumaluus on salaisuus, josta me tiedämme enemmän vasta ikuisuudessa. (Kol 2:2, 1 Tim 3:16) 

Voimme ymmärtää vain sen minkä Jumala on nähnyt hyväksi meille ilmoittaa. (Room 1:19-20, Tiit 1:3, Aam 3:7, Joh 15:15, 17:6, Hebr 12:25) 

Meidän on tunnustettava Jumala itseämme korkeammaksi, ja nöyrryttävä sen edessä. Älymme ja järkemme on taivuttava suuren ”Minä olen” (JHWH= Jahve) edessä. 2 Moos 3:14) (Ellen White)

 Isä, Poika ja Pyhä Henki on kolmen yhtä iankaikkisen persoonan ykseys. Jumala on kaikkea läsnäolevaa korkeampi. Jumala on kaikkein korkein joka ylittää ihmisen ymmärryksen ja käsityksen. Jumala on kaikkitietävä ja kaikkivoipa aina läsnä ja kuolematon. Jumala on luonut ihmisen rakkauden vuoksi vapaaehtoiseen vastarakkauteen. Jumala on ilmoittanut itsensä ihmiselle ja arvollinen saamaan kaikkein korkeimman palvonnan ylistyksen ja palveluksen. (1 Piet 1:2, Ilm 14:7, 1 Tim 1:17, 2 Kor 13:13, Matt 28:19, Ef 4:4-6,5, 2 Moos 6:4)

Emme pysty osoittamaan Raamatusta aikaa ettei kaikki jumaluuden kolme olisi olleet olemassa;
> 1 Moos 1:1-2, Kol 1:12-17, 2:9, Joh 1:1-5, Apt 17:29, Hebr 10:15-17, Apt 2, Ilm 1:7-8, 22:17,20;

"Hänen välityksellään luotiin kaikki, kaikki mikä on taivaissa ja maan päällä, näkyvä ja näkymätön, valtaistuimet, herruudet, kaikki vallat ja voimat. Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häntä varten. Hän on ollut olemassa ennen kaikkea muuta, ja hän pitää kaiken koossa. Hän on myös ruumiin pää, ja ruumis on seurakunta. Hän on alku. Hän nousi esikoisena kuolleista, jotta hän olisi kaikessa ensimmäinen. Jumala näki hyväksi antaa kaiken täyteyen asua hänessä, sekä hänen välityksellä tehdä sovinnon, ja hänen ristinsä verellä vahvistaa rauhan kaiken kanssa mitä on maan päällä ja taivaissa;" Kol:16-20.

Jumala on yksi monoteistinen Jumala. "Kolmiyhteinen Jumala" on yksi Jumala. Hän ilmoittaa itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Kautta koko Raamatun Jumala on ilmoittanut itsensä ihmiselle ja ihmiskunnalle kolmessa ominaisuudessa; Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

Jeesus Kristus on yksi kaikille niille jotka kunnioittavat ja rakastavat Jeesusta Kristusta maailman Vapahtajaa. Jeesuksen rakkaus on ihmistä lähellä. Ylipappi Jeesus Kristus taivaallisen enkelijoukkojensa kanssa suorittaa palvelusta ihmisten uskoon tulon, uskon ylläpitämisen ja ihmisen ikuisen elämän pelastuksen eteen;
Joh 3:16.

Jumaluus on kuin kulta joka loistaa.

Aamen.





Jari Laurila
4.1.2021





Raamatun ensimmäinen suomenkielinen painos. v. 1642. (Ilmajoen Kirkkomuseo)
(Kuva: Jari Laurila: 2012)