Jeesuksen ristinkuolema. Risti kristinuskon symbolina.





Risti kristinuskon symbolina. Jeesuksen uhri ristillä.



Jumalan Pojan elämä päättyi ristille. 
(Matt 27, Mark 15, Luuk 23, Joh 19)

Roomalaiset omaksuivat ristiin naulitsemisen tavan karthagolaisilta. Rooman kansalaisia ei kuitenkaan risteille teloitettu. Vain orjat ja ”kapinalliset” ristiin naulattiin Rooman toimesta.

Jeesus tuomittiin kuolemaan rikollisten tavoin. Ristinkuolema oli historian julmin teloitustapa, kaikkein häpeällisin ja alentavin. Kuolema seurasi tavallisesti kuuden tunnin jälkeen, tai kahden vuorokauden aikana. Jotkut menehtyivät jo ristinkuolemaan kuuluvaan ruoskintaan. 

Mikä on ristinkuoleman -uhrin salaisuus ?
Jeesus kuoli ihmisten syntien vuoksi että ihminen saisi elää. Jumalan tarkoitus on ettei ihminen pitäisi Kristuksen uhrausta halpana. (Matt 26:28, Heb 9:11-28, 1 Joh 1 luku)
Jeesuksen Kristuksen uhri on voitto saatanasta. (Hebr 2:14) Ristinkuolema sovittaa ihmiskunnan synnit. Ehtona on usko Jeesukseen Kristukseen ja synnin hylkääminen. (Room 3:25) Jumala osoittaa rakkautensa jokaista ihmistä kohtaan. (Room 5:8, Gal 3:28) Risti osoittaa ihmisen syyllisyyden. (Apt 2:23, 1 Kor 15:3)  (Kol 1:12-23, Fil 2:1-18)
Jeesuksen uhrikuolema oli kirjoitettu jo profetioissa.  > Jes 53 luku.

Ihmiskunta oli vajonnut niin alas ettei ollut enää muuta pelastusta. Koko vanhan liiton uhripalvelusjärjestelmä, kaikki eläinuhrit olivat vertauskuvaa ja esikuvaa Kristuksen uhrista.

”Hän on jo yhdellä ainoalla uhrilla tehnyt pysyvästi täydelliseksi ne jotka pyhitetään. Tästä todistaa meille myös Pyhä Henki: Tämän liiton minä teen heidän kanssaan tulevina aikoina, sanoo Herra: Minä asetan lakini heidän sydämeensä,
kirjoitan sen heidän sisimpäänsä. Heidän syntejään ja vääriä tekojaan minä en enää koskaan muista. Missä synnit on annettu anteeksi, siellä ei enää tarvita syntiuhria;” Hebr 10:14-18.
-          Jumalan pyhä moraalisiveyslaki, Jumalan valtakunnan perustuslaki on uuden liiton uskovalla, Herran omalla sydämessä uskossa mieluisena sydämenasiana; 1 Joh 5:3.
-          Kristuksen uhrikuolema on sovittanut synnit. Kristuksen hurskaus luetaan ihmisen hyväksi. On syntiä syyttää anteeksi annetuista menneistä synneistä, Jumala ei niitä muista. Jumalan armo ei ole niin halpa asia että parannuksen tehnyt olisi syyllinen iän kaiken. Tässä on ristin ja Jeesuksen lahjavanhurskauden salaisuuden ydin.

Ristiä on pidetty Jumalan itsensä uhraavan rakkauden tunnuksena. Risti on ollut myös pyhityksen, siunaamisen, kärsimyksen, armon ja sovituksen merkki. Aluksi kristityt käyttivät kalaa, kyyhkystä, laivaa, ankkuria ja paimenta. Risti symbolina tuli keisari Konstantinuksen myötä. Konstantinus yhdisti kristinuskoa ja pakanuutta. 

Keisari yhdisti kaksi lepopäivääkin yhdeksi päiväksi, mutta lopetti kristittyjen vainot, ristin käytön teloitusvälineenä ja laillisti kristinuskon valtakunnassa. Konstantinus Suuri oli Rooman keisari v. 306-337.

Kreikan kielen ”stauros” tarkoittaa ristiä ja paalua. Kreikkalaiset ja roomalaiset asettivat poikkipuun. Poikkipuu oli joko niin että paalu oli T- muotoinen tai ristin muotoinen. Jos Jeesus olisi naulittu paaluun jossa ei poikkipuuta päälle kirjoitukselle ”Inri” suom. ”juutalaisten kuningas” olisi ollut tilaa. Paaluun naulattaessa kädet naulattiin paalun päälle yläpäähän. Raamatun todistus siis tukee ristin muotoista teloitus puuta; Matt 27:37, 23:38, Joh 19:19-22.
      Olennaista on Jeesuksen uhrikuolema, ei puun muoto.

Risti on kristinuskon symbolina koska Jeesus kuoli ristillä. Ristinkuolema on kristinuskon ydinasiaan kuuluva tapahtuma joka tapahtui vain kerran ihmiskunnan historiassa eikä uusia uhreja tule koskaan.

Risti on ”hulluutta” niille jotka pitävät Jumalan Pojan uhria halpana. (1 Kor 1:18-31) Jumalan rakkaus on suuri ihmistä kohtaan. (Room 5:12-21) Kristuksen voitto on saatanan valtakunnan tuho; Joh 3:16.

Jumalan Jeesuksen Kristuksen rakkaus voitti kaikki uhrit. Jeesus on syntisen turvaksi niille jotka Jumalaa rakastavat. Jeesuksen Kristuksen uhri on voitto elämälle yksin uskosta, yksin armosta; Ef 2:1-10.

Jeesuksen Kristuksen sovitusuhri Golgatan ristillä on täysin riittävä ihmiskunnan syntiuhri. Ainoa ja ainutkertainen uhri ihmiskunnan syntien vuoksi että ihminen voisi pelastua uuteen elämään uudesti luodussa paratiisissa; Ilm 21. Sovituksen ristillä voidaan nähdä kuitenkin vielä laajempana kuin pelkkään sovitusuhriin liittyvänä; 3 Moos 16; Ylipappi Jeesus Kristuksen taivaallinen palvelus jatkuu Golgatan jälkeen; Hebr 8:1-2, 5-10 luvut. Golgatan syntiuhri on kuitenkin riittävä ja ainoa syntiuhri.

Elämä on Jumalan- Jeesuksen Kristuksen ja Pyhän Hengen lahja ihmiselle. Kaikki nämä toimivat ihmisen pelastuksen hyväksi.

Kristuksessa ihminen voittaa synnin. Voitto elämälle. Ei ole ainuttakaan vanhurskasta ilman Jeesusta Kristusta. Aamen.


Jari Laurila
10.2.2013






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti