Jeesus luojana ja Jumalan sanana








Raamattu opettaa että Jeesus Kristus oli maailmojemme Luoja. 



Hebr 1:2;

"- Hän on puhunut meille pojassaan, jonka hän on pannut kaiken perilliseksi ja jonka välityksellä hän on luonut maailmat."

Kol 1:15-18;

- "Hänen välityksellään luotiin kaikki mikä on taivaissa ja maan päällä. Näkyvä ja näkymätön, valtaistuimet, herruudet, kaikki vallat ja voimat. Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häntä varten."

Luomiskertomuksessa 1 Moos 1:26  Jumala käyttää itsestään monikkomuotoa, joka tulkitaan jumaluuden Kol 2:9, Apt 17:29 kolmiyhteydeksi; -Isä, Poika ja Pyhä Henki.


(Matt 28:18-20)

Emme kykene osoittamaan aikaa Raamatun pelastushistoriassa etteikö Jeesus Kristus olisi ollut olemassa.

Jeesusta ei "luotu" samalla tavalla kuin mitä Raamattu puhuu luomisesta luomisen merkityksessä. Asiayhteydessä Raamattu ei käytä alkukielessä Jeesuksen syntymisestä samaa sanaa koskaan missään kuin mitä käyttää luomisesta luomistyön merkityksessä.

San 8:22 jonka perusteella Jeesusta ovat jotkut väittäneet luoduksi  käyttää hebr sanaa "ghn" "gone samajim wä äräs" joka tarkoittaa "saada aikaan" kun Raamattu muualla luomisesta puhuttaessa 1 Moos 1:1, 21, 27, 5:1-2  käyttää hebr sanaa "br" joka tarkoittaa Jumalan luomistyötä "tulla luoduksi", "olla luotu" ja "tehdä olemattomasta oleva."


Jeesus oli syntymänsä perusteella Pyhästä Hengestä. Jeesus Kristus on ollut olemassa ennen kaikkea muuta ja on luonut kaiken mikä on taivaassa ja maan päällä. Pyhää Henkeä ei ole luotu. Henki on Jumalan olemusta ja ulottuvuutta. Jeesus on ollut ikuisesti Jumalan yhteydessä. Ajanlasku ei ole Jumalaa- vaan ihmistä varten tehty.

Ajanlaskua on laskettu monin perustein ihmiskunnan historiassa.

Jeesus on ollut aina "Jumalan Poika" ja syntyi välillä ihmisen lihaankin neitsyt Mariasta. Ei ollut enää muuta keinoa että ihmiskunnasta kukaan olisi voinut pelastua. Ihmiskunnan hengellinen rappeutuneisuus oli niin suuri.


Joh 1:1-3;

Kertoo kenestä on kysymys;
"-Alussa oli sana. Sana oli Jumalan luona ja sana oli Jumala."
Kaikki syntyi sanan voimalla, alkuaineet ovat syntyneet korkeimman viisaudesta.
1 Joh 1:14 Johannes kertoo ja viittaa tässä Moos 1:1 tapahtumiin sekä aikaan ennen maan luomista.

Ef 3:9;

"- Ilmoittaa sen pyhän suunnitelman jonka Jumala on ikiajoista pitänyt salaisuutenaan."
Pelastussuunnitelma ei ole varsinainen "salaisuus" se on tarjolla halukkaille, mutta tarkoittaa että se avautuu vain vilpittömille tahtoville. Skeptikolle ei jää Raamatusta käteen vain kannet. Kriittinen saa olla ja pitää olla.
Asioiden oikein ymmärtäminen on tärkeintä, ei miten aina miten kirjaimellisesti on kirjoitettu.

Raamattua tutkiessa ymmärtäminen vaatii usein alkukielen tutkimista, sen ajan tapa- ja tapahtumakulttuurin ja historian ymmärtämistä, pitää huomoida aina asiayhteys, eli mitä ennen ja jälkeen jakeen- ja mitä koko Raamatussa on asiasta kirjoitettu. Ei siis kirjaimellisesti yhtä jaetta aina voida irroittaa sellaisenaan ja tulkita sitä kirjaimen mukaan asiayhteyksistään irroittaen. Pyhä Henki valaisee vilpittömälle ajan saatossa vastaanottokyvyn mukaan lisää sen mukaankin mitä ihminen tarvitsee ja Henki toimii kasvattajana ja opettajana.

Muuta keinoa ei ole. Ihminen voi korkeintaan kertoa mitä on kirjoitettu ja rakastaa. Ihminen ei voi enempää tehdä ottamatta Jumalan paikkaa ja valtuuksia.

Jumalan salaisuudet;

Raamattu on siksi vertauskuvia paljon sisältävä ettei sitä käytettäisi väärin vihatarkoituksessa. Sitä merkitsee "salaisuus" asiayhteydessä; Matt 7:6. Pelastussuunnitelma ei ole vaikea kaikille vilpittömille tahtoville kuitenkaan. Joh 3:16, Ilm 14:12, Hebr 12:14.

Jumala katsoo ihmisen ymmärrystä omaatuntoa vasten. Niin tekee jokainen rakastava isä ja tuomarikin että huomioi ns.vilpittömän mielen ettei henkilö ole voinut kaikkea lakitekstiä tuntea ja toiminut hyvällä omallatunnolla ja vilpittömällä mielellä. Myös elämäntilannetta. Monilla ei ole aikaa ja voimia perheen ja työn lisäksi perehtyä syvällisesti teologiaan eli jumaluusoppiin, ja ovat paljolti sen varassa mitä saarnamiehiltä ja seurakunnissa kuulevat ja lukevat. Siksi Jumala on pyhittänyt kokonaan yhden päivän viikossa itselleen ihmistä varten levossa ja läheisten rakkauden seurassa Jumalan yhteydessä. "Muista pyhittää lepopäiväsi." (Luuk 16:17, Jes 58:13-14)


Meillä ei ole niin tarkkaa ilmoitusta Jumalan olevaisuudesta persoonana kirjaimellisesti että jumaluudesta voisimme kaikessa asettaa oikeaoppisuusvaatimuksia. Pyhä Henki valaisee aina vilpittömälle Jumalasta lisää.


Raamattu kertoo Jeesuksesta luomistapahtumien toteuttajana, että Jeesus Kristus on Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle ja että Jeesus Kristus on Jumalan pelastussuunnitelman välittäjä. (Hebr 1:1-3, Luuk 24:27)


Jeesus on ylipappina taivaallisessa pyhäkössä.

Hebrealaiskirjeen yhdeksännessä luvussa kerrotaan vanhan liiton telttamajan palveluksesta joka oli vertauskuvaa oikean pyhän palveluksesta.
Hebr 8:1-2, 2:17-18, 3:14-16, 5:6-10, 7:15-28, 10:16-17,21.
Jeesus ei ole enkeli. Jeesus on Luoja (Kol 1:16)  Jeesus Kristus on enkelijoukkojen johtaja, Hebr 1:14.

Jeesus Kristus on ainoa nimi ja toivo jonka kautta ihminen voi ns. "pelastua" ikuiseen elämään.

Vain Jeesuksessa Kristuksessa on syntien anteeksiantamus ja ihmisen vanhurskautus Room 4:24-25, yksin ja pelkästään Jeesuksen Kristuksen ansioiden vuoksi. Room 8:11

Jeesuksen Kristuksen uskollisuus ja alamaisuus isälle, rukoukset Isälle, on tarkasteltava ja käsitettävä Jeesuksen maallista ihmisen lihassa olotilaa vasten. Kyllä Jeesus Jumalan poika on.

Raamattu puhuu Jeesuksesta Jumalana.


Ajan Jeesusta ympäröivässä tapahtuma kulttuurissa oli tapana kohdella ja käsittää poikaa samoin kuin pojan isää.
Jos pojan isä oli mahtimies, sai poikakin saman arvostuksen ja kohtelun. Jos pojan isä oli jollakin tavalla suhteessa muihin originelli oli poikaparan kohtelu isänsä tapainen.

Jeesus Kristus on ylösnousemus ja elämä. 2 Kor 4:14, 1 Kor 6:14, 15:21-23.
Jeesus Kristus on uskon perusta. Jeesus Kristus on ollut olemassa jo ennen aikojen alkua.
>>> 1 Kor 5:17, 1 Piet 1:21.


Joh:14:21; "Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun isäni rakastaa sitä joka rakastaa minua, ja minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni."

Jeesus Kristus rakasti ihmisiä että ihmisillä olisi ikuinen elämä; Gal 2:20; "Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa. Sen elämän jota tässä ruumiissani vielä elän uskoen Jumalan Poikaan joka rakasti minua ja anoti henkensä puolestani."


Jari Laurila

http://jarinhotelli.blogspot.com
5.4.2011


Lisää aiheen läheltä: >> http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/1



Lisää raamatunjakeita asiayhteydessä; Kol 1:15, Ilm 3:14, Hebr 9:11, Ef 2:10, Ps 33:6, 148:5, Job 12:9, 33:4, Jer 51:15, Gal 6:15, 2 Kor 5:17.

Uudesta tehty 1766. Vanha kirkko paloi. Ilmajoki. (Kuva:Jari Laurila:2012)

Kaunis ovi Ilmajoen uudessa kirkossa. "Uudesta tehty 1766" 
(Kuva:Jari Laurila:2012)