Alkoholi, tupakka ja huumeet

Alkoholi, tupakka ja huumeet ovat kaikki huumaavia hermostomyrkkyjä.

Erilaisten "nautintoaineiden" käyttö aiheuttaa valtavan määrän erilaisia ongelmia ja kärsimyksiä yksilö- ja perheissä, yhteiskunnassa, terveydellisinä, sosiaalisina ja taloudellisina ongelmina. On arvioitu että yksin alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset terveys- ja väkivaltarikoksineen olisivat (2013) noin yksi miljardi euroa vuodessa. (Lähde:AamuTV:25.1.2013)
Tupakointi on vähentynyt. Vuonna 2016; 17% miehistä, ja 14% naisista tupakoi. Tupakointi aiheuttaa yhteiskunnalle 1,5 miljardin euron kulut. (Taloussanomat:7.1.2016)

Alkoholi on karsinogeeni joka aiheuttaa suuontelon, nielun, ruokatorven, vatsa- ja paksusuolen, peräsuolen syöpää. Naisilla lisäksi rintasyöpää. Alkoholin käytölle ei ole turvallista rajaa. Alkoholin jatkuva käyttö voi aiheuttaa maksavaurioita, ja -maksakirroosia ja -syöpää. Alkoholi lisää halvausriskiä ja suurina annoksina sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Alkoholi on EU:n kolmanneksi merkittävin terveys- ja kuolemantapausten riskitekijä. Haitallisena käyttönä pidetään enempää kuin kaksi annosta miehillä ja enemmän kuin yksi annos naisilla päivässä. (1 annos 2 cl) Humalajuomisena pidetään yli 60g kerralla. (6 annosta) (Lähde: Terveyden edistämisen keskuksen verkkosivut. Tiedot vuodelta 2009)


Aineiden käyttö alkaa usein kodista. Jos vanhemmat juovat ja tupakoivat, mitä muuta he voivat odottaa lastensa tekevän? Raittiiden perheiden lapset yleensä ovat raittiita, ja vain huono seura tavallisesti houkuttelee heidät riippuvuuksien tielle. Kasvatus ja mallikoti ovat ratkaisevan tärkeitä asioita lapsen tulevaisuudelle, josta vanhemmat ovat vastuussa. Jokainen alkoholisti ja nikotinisti on ottanut ensimmäisen annoksensa. Ensimäinen viinilasi, olut tai siideri on juotu "kohtuudella." Tupakka maistettu. Turvallista annosta ei ole olemassa.


Alkoholin väitetyt ja tutkitut terveysvakutukset voivat perustua vain sen verenkiertoa auttaviin ominaisuuksiin, ja viinin flavonoideihin. Liikunta on parempi vaihtoehto. Parempi myös syödä kotimaisia tummia marjoja, omenia ja tummia viinirypäleitä flavonoidien saamiseksi riskittömästi ja halvemmalla. "Turvallinen" annos on niin pieni, noin 1 annosta alkoholia (2 cl) tai 1 viinilasi, ettei se juuri nautinnonhalua tyydytä? Siksi tavallisesti otetaankin enemmän.


Nautintoaineien käyttö alkaa aina jo ruokapöydästä. Rasvaiset ja raskaat ateriat luovat perustan ensin myös makean nauttimiselle. Sitten kahvin, teen ja colajuomienkin kofeiinin jälkeen seuraa lisää nautinnon halun tarvetta. Tupakka, alkoholi ja huumeet kulkevat myös kaikki käsi kädessä. Onkin tavallisesti vaikeata jättää vain yksi aine pois, ja siksi olisi aina lopetettava kaikkien aineiden käyttö kerralla. Nykyisin on tullut markkinoille hinnaltaan sopivia nikotiinivalmisteita, sekä myös lääkäriltä voi saada aivojen nautintokeskukseen vaikuttavia lääkkeitä. Nämä auttavat ratkaisevalla tavalla riippuvuuksista vapautumiseen.

Kun ihmisen aivojen "nautintokeskuksen reseptorit" ovat kerran elämässä tottuneet  jonkun aineen käyttöön ne muistavat sen aina. Yksikin annos vuosienkin jälkeen alkoholia tai yksi tupakka laukaisee nuo reseptorit heti toimimaan ja uusi kierre on heti valmis.

Vieroitusvaiheessa on hyvä välttää sellaisia tilanteita missä on tottunut aineita käyttämään. Ohjelmaltaan tiivis  ja raittiissa ympäristössä tapahtuva lomamatkapaketti voi olla hyvä apu. Kiinnostus oman terveytensä hoitamiseen, ja rahojen käyttö hyödyllisempään ovat hyviä kannustajia. Liikuntaharrastuksen aloittaminen on hyvä kannustin ja sopii myös kaikille oman kunnon mukaan.


Pohjois Amerikan intiaanit olivat ensimmäiset tupakan lehtien käyttäjät, ja toivat tupakan eurooppaan. Valtiovalta tuki tupakan leviämistä voimakkaasti koska se edisti kaupankäyntiä. Raamatun kirjoittamisen aikana tupakkaa ei tunnettu. Kolumbus löysi Amerikan ja tupakan 1400 luvun lopulla, ja myös Länsi-Intiasta 1500 luvun alussa tuotiin tupakkaa Eurooppaan. Tupakointikin alkaa hitaasti kuten tupakoinnin seurauksetkin tulevat salakavalasti. Ainoa keino olla turvassa, on ehdoton kieltäytyminen kaikista aineista. Tupakka aiheuttaa hetkellisen veren sokerin nousun, sekä kiihottaa hermostoa mistä johtuu tupakan hetkellinen "piristävä vaikutus." Piristys on kuitenkin vain hetkellinen, ja seuraa jyrkkä lasku, ja taas on saatava uusi annos. "Nautinto" puolestaan syntyy kun elimistö huutaa uutta nikotiiniannosta, ja tätä tarvetta tyydytetään. Kierre on valmis.Ihminen kokee hetken lyhytaikaisen hyvänolontunteen tyydyttäessään riippuvuutta mutta vointi on aina huono jatkuvan häkämyrkytyksen vuoksikin, tai alkoholinkäytöstä toipumisena. Alkoholi huuhtelee elimistöstä vitamiinit ja hivenaineet ja ruokailu voi alkoholinkäyttäjällä jäädä puutteelliseksi.


Huumeet ovat valtava uhka yhteiskunnalle. Suurien kielteisien terveysvaikutuksiensa lisäksi huumeet vaikuttavat myös koko kansan hyvinvointiin rikoksien kasvavan määrän vuoksi. On tehty arvioita että nautintoaineiden aiheuttama rikollisuus olisi noin 80% kaikista rikostapauksista? Kukaan ei ole turvassa kun huumehouruisia ja viinan villitsemiä on lähistöllä. He voivat tehdä arvaamattomia tekoja. Myös psyykelääkitys ja alkoholi yhdessä sekoittavat pään, ja seuraukset voivat olla mitä vain. Saatana iskee aina heikkoon ihmiseen. Varsin tavallisia tarinoita ovatkin "sisäiset äänet" joita paha langennut enkelimaailma syöttää ihmiselle antaen kehotuksiaan tehdä hirmutekoja.


Monet tuhoavat parhaat voimiensa päivät erilaisien aineiden käytöllä. Usein he havahtuvat liian myöhään, kun terveydelle on tapahtunut peruuttamatonta vahinkoa, löytävät itsensä kaltereiden takaa tai mielisairaalasta. Syövät, sydän- ja psyykkiset sairaudet puhkeavat käytön myötä. Alkoholi hajottaa perheitä. Saatana tuhoaa Jumalan luomaa ihmiselämää monin tavoin. (1 Piet 5:8, 1 Tim 5:15, Job 1:7)


Kristitty omalta osaltaan kieltäytyy edistämästä mitenkään nautintoaineiden käyttöä.

Kaikki ymmärtävät että tupakoiminen, huumeet ja alkoholi ovat sopimattomia kirkossa. Miksi ne olisivat sopivampia muualla?

Kysymys teestä ja kahvista liittyy siihen että kofeiini stimuloi hermostoa ja paljo kofeiini edesauttaa siirtymistä vahvempiin annoksiin hermoston stimuloimisessa ja seuraava on sitten alkoholi.

Lasten herkkä hermosto voi oppia jo elämän alussa tapatottumuksena hermoston stimuloimiseen.
Lapsi joka oppii käyttämään yrttiteetä teen ja kahvin sijasta harvemmin on alkoholinkäyttäjä aikuisena.

Esimerkiksi noin 98 kahvikupillisen kofeiini riittää tappamaan noin 70 kilogrammaa painavan miehen. Energiajuomaa tarvitaan samaan 132 tölkkiä, Pepsi Maxia 153, Monster –energiajuomaa 66 ja EDiä samat 66 tölkillistä.
(Lähde;energyfiend.com)
Liiallinen kahvinjuonti saattaa aiheuttaa ryppyjä. Runsas kofeiinin juonti nostaa kortisolitasoja. Kohonneet kortisolitasot on yhdistetty ohehtuneeseen ihoon. Ohentunut iho rypistyy herkemmin.

Kun ihminen ohittaa nuoruuden jotkut ruoka-aineet, ja alkoholi alkavat vaikuttaa kehoon eri tavalla kuin ennen. 
Alkoholi vaikuttaa ikääntyneeseen kehoon eri tavoin kuin vetreään nuoreen kehoon. Ikääntyneillä ihmisillä voi olla pienempi sietokyky tai reaktioaika. Vanhemmiten saatetaan syödä lääkkeitä, joilla saattaa olla yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Liiallinen alkoholinkäyttö saattaa pahentaa iän tuomia vaivoja kuten diabetestä, osteoporoosia, korkeaa verenpainetta ja vatsahaavoja.


(Ilm 21:27, 1 Kor 3:16-17, 6:19-20, 2 Kor 6:17, Ilm 18:4) ( Joh 8:12, San 4:18, Kol 1:9-11, Ef 3:16-19, Joh 14:14, 16:24)


Alkoholin käyttöä koskevia kieltoja Raamatussa: (3 Moos 10:9-11, 4 Moos 6:2-4)

Uskovat ovat uuden liiton pappeja. (1 Piet 2:9) Kaikille on esitetty alkoholia koskevat varoitukset: - San 20:1, 23 :20,29-35, 31:4-5, Jes 5:11-12,2 28:1-3.
Uudessa testamentissa; Ef 5:18, Room 13:13, Gal 5:19-21, Luuk 21:34, 1 Tim 3:3, 1 Kor 6:9-10,3:16-17, 10:31, 1 Piet 4:3. Kysymyksessä on vakava synti. 


Tupakoinnin ja alkoholin suora yhteys syöpään on tunnettu jo pitkään. Tupakka sisältää noin 7 000 kemikaalia, joista 69 tunnetaan aiheuttavan syöpää. Tupakointi aiheuttaa ainakin keuhko-, ruokatorvi-, kurkku-, kurkunpää-, suu-, munuais-, virtsarakko-, maksa-, haima-, vatsa-, munasarja- ja paksusuolisyöpää sekä leukemiaa. Savuttomat tupakat kuten nuuska-purutupakka aiheuttavat suu- ja kurkunpään syöpiä.
Raskas alkoholinkulutus aiheuttaa muun muassa rinta-, kurkunpää-, maksa-, ruokatorvi-, suu-, nielu- ja haimasyöpää.

Kun kristitty vaeltaa Jumalan yhteydessä voi Jumalan oma Henki hallita; 1 Joh 2: 16-17, Gal 5: 16, Room 6: 12, GaI5:24, Ef2:3, 1 Piet 2:11,4:1-3,2 Tim 2:22, Tiit 3:3,2 Piet 1:4, 3:3, Juud 16-18, 1 Tess 4:4-5, Jaak 1:14,4:2, Mark 4:19, Room 13:14, Tiit 2:11-12, Gal5:17.






Jari Laurila
http://jarinhotelli.blogspot.com
25.10.2011


Lisää aiheen läheltä; 
http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/16




(Kuva:Jari Laurila:2012)