Onko syntyvyden säännöstely oikein?

Monet ovat miettineet onko syntyvyyden säännöstely kristitylle sopivaa? Pitäisikö sukupuoliyhdynnässä olla vain kun on lapsen teko mielessä, tai lapsi tulossa?


Voidaanko vaatia synnyttämään terveytensä uhalla ?
Monet naiset kuolevatkin viimeiseen synnytykseensä.


Taloudelliset olot voivat muodostua liian vaikeiksi kun paljon lapsia huollettavana taloudelliseen tilanteeseen nähden. Ylipäätään kaikki Raamatun kehotukset rakastaa toista ihmistä voidaan soveltaa tähän. (Room 13:9,10)


Lähimmäisrakkauskäsky sanoo: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."
 Jatkuva synnyttäminen voi olla tätä käskyä vastaan. Vaimo ei ole synnytyskone terveytensä ja oman tahtonsa uhalla. Ei ole lähimmäisrakkautta sekään parhaimmillaan, että vaatii liian niukkaa toimeentuloa perheeltä.


Ennen ihmissuku oli vahvempi, kun Jumala sanoi: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa." (1 Moos 1:28) Maapallo on jo hyvin täytetty!
Liikakansoitusta on monin paikoin. Nälkäkin ajoittain monin paikoin. Väestönkasvu näyttää hallitsemattomalta. Mistä ruokaa kaikille ja muuta välttämättömyyttä. Mitä edessä ilman varautumista väestönkasvuun ?


Monesti on arvelluttavaa ajatella lasten hankkimista maailmaan, missä monenlaiset vaarat ja kärsimykset vaivaavat. Vanhemmilla on jatkuva huoli lapsistaan. Paavali kehoitti naimattomuuteen hankalina aikoina. Ei tarvinnut katsella perheensä kärsimyksiä. Yksin oli helpompi kestää.


Kristittyinä lapset kuuluvat saman armon piiriin kuin vanhemmatkin, ja voivat olla vahvoja kuin vanhempansakin vaikeuksissa joita kristitytkin joutuvat kohtamaan. Ajan lopulla on Jumalan omilla vaikeat ajat, (Ilm 12:17,13) mutta he voittavat yhdessä Kristuksen kanssa.
(1 Joh 5:4-5, Ilm 15:2, 2:7,11, 3:5,12,21, 21, Fil 3:14)


Israelin kansalla oli aikoja jolloin heidän lisääntymisensä oli perusteltua Aabrahamille annetun lupauksenkin tähden. (1 Moos 22:17-18) Jumala sanoi että Israelin jälkeläisten kautta saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille. Israelin kansalla ei ole enää sellaista merkitystä, vaan evankeliumi leviää aivan muulla tavoin. Israelin kansa hylkäsi Jumalan, ja lopun aikana kaikki kääntyvät yksilöinä. (1 Piet 2:9-10; Matt 24:12-14)


Mies nimeltä Onan säännösteli syntyvyyttä. (1 Moos 38:9-10) Tämä teko oli paha Herran silmissä. Teko oli paha kuitenkin vain sen vuoksi että Onan kieltäytyi velvollisuudestaan hankkia lasta velivainajansa leskelle.
Jos mies kuoli, oli kuolleen veljen "herätettävä siemen" veljelleen, ettei suku loppuisi, ja samalla se oli sosiaalihuolto käytäntö jotta leskellä olisi turvatut vanhuuden päivät poikansa huoltamana. Kuolleen veljen piti tehdä leskelle poika vanhuuden päivien elatukseksi.
Syntyvyyden säännöstelyllä sinänsä ei tässä asiassa ollut tekemistä. Synti josta oli kysymys Onanin tapauksessa oli sosiaalihuoltovelvollisuuden rikkominen. Ei ehkäisy sinänsä ollut vaikutin.

(Kysymyksessä oli ns. levitaatti eli lankoavioliitto. Jos mies kuoli jättämättä perillistä vainajan veljen tuli naida leski ettei suku kuolisi. Liiton ensimmäistä lasta pidettäisiin vainajan lapsena. (5 Moos 25:5-10) Kyseessä oli keino turvata suvun jatkuminen, sukujen erillään pysyminen, sekä eräänlainen sosiaaliturvajärjestelmä leskille.)


Parisuhteelle on hyväksi ja onneksi kun suhde on tietysti intiimi ja rakkaudellinen. Tämä on luonnollista ja tärkeätä. Rakastaminen on oltava tärkein vaikutin avioliitossa. Rakkautta ei ole, jos rakkautta häiritsee jatkuva huoli synnyttämisestä, ja siihen liittyvistä asioista. Jokainen lapsikin on oikeutettu tulemaan maailmaan rakastettuna ja toivottuna ?!


Sukupuoliyhdyntä kuuluu aviorakkauteen. Yhdyntä tuo iloa, tyydytystä ja onnea, sekä vahvistaa parisuhdetta. On tietenkin järkevää suunnitella lasten hankinta siten, että kaikilla on riittävä toimeentulo, ja vaimon oma tahto ja terveys huomioidaan asiassa.


Kysymyksessä onko syntyvyyden säännöstely tai abortti oikein on kysymys juuri haittojen ja etujen järkevästä
keskenään punnitsemisesta ja naisen oma tahto ensimmäinen huomioitava.
Nainen voidaan auttaa ratkaisussa, nainen itse ja pari tekee lopullisen päätöksen.

Jari Laurila
http://jarinhotelli.blogspot.com
25.3.2011

Lisää aiheen läheltä: >  http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/12





- Ylihärmässä on kaunis puukirkko.
(Kuva:Jari Laurila:2012)