Itsemurhan ehkäisy




Itsemurhaluvut suomessa ovat olleet aina suhteellisen korkeat.

Omaiset usein voivat vain kysellä jälkeenpäin; "Miksi jätit meidät?"

Hyvin usein itsemurhan tehnyt on puhunut jotakin itsemurhasta. Läheiset eivät osaa ja ymmärrä kuitenkaan reagoida hälytysmerkkeihin. Itsemurhaa hautova tuntee elämänsä usein tarkoituksettomaksi. Hän kärsii usein alemmuuden tunteista ja syyttää itseään tai muita epäonnistumisisestaan. Itsetunto on heikko. Itsemurha on kuitenkin tavallisimmin täydellinen yllätys omaisille. Alkoholilla on usein oma roolinsa tapahtumaketjussa ja teko onkin harkitsematon.

Itsemurhaa yrittäneet ovat maininneet teon syiksi koston, itserankaisun, paon todellisuudesta, vetoomuksen, halun nukkua ja päästä pois, halun kuolla ja muuttaa olomuotoa. He ovat kokeneet elämänsä liian kovaksi.

Itsemurha tekona on niin raju järkyttävä ja lopullinen ettei itsemurhaa voida ajatella ratkaisuksi koskaan. Itsemurhat eivät ole harkittuja vaan äkkipikaisia. Voidaankin ajatella että kysymyksessä on aina jonkinasteinen mielen ja henkisen tasapainon järkkyminen. Kukaan ei voi täydessä harkinnassa ja ymmärryksessä toimia siten?
  -Voittamattomia ongelmia ei yleensä ole olemassakaan. Vaikeudet voidaan aina järjestelyin siirtää syrjään. Monet eivät kuitenkaan ymmärrä hakea apua lääkäriltä, sosiaalityöntekijältä, avioliittoneuvojalta, terapeutilta tai velkajärjestelyjä. 
Epätoivoinen näkee ongelmansa vain omasta kapeasta sektoristaan, ja jumittuu saman suppean ajattelunsa ympärille. Itsemurhaan liittyy yleensä aina psyykkinen kuormitus. Ulkopuolinen tavallisesti näkee aina paremmin ulospääsyn vaikeuksista kuin ahdistunut itse.

Masennus on sairaus, jonka syyksi voitaneen laskea merkittävin osa itsemurhista. Masentunut ei voi saada mielihyvää mistään, ei kokea iloa, onnea ja tyydytystä, koska hänellä on keskushermoston aineenvaihduntahäiriö. Nämä keskushermoston aineet mm. serotoniini mahdollistavat mielihyvän tuntemukset. Elämässä voi siis kaikki olla kunnossa mutta sairastunut kyllästyykin elämäänsä, ei koe elämäänsä elämisen arvoiseksi. Ahdistuneelle elämä on tuskaisaa, ahdistusta, pelkoa ja epätoivoa. Sairaalla ei ole realistista otetta elämäänsä. Hänen todellisuustajunsa hämärtyy omien mielikuviensa, luulottelujensa ja itsetuhoviettinsä vuoksi.

Masennukseen on 1990 luvulla kehitetty hyviä lääkityksiä kun sairaus opittiin ensin tunnistamaan. Serotoniinin takaisinoton salpaajalääkitys on 3,6 tai 9 kk lääkekuuri joka hoitaa periatteessa terveeksi. Lääke ei ole jatkuvassa käytössä. Tavallisesti nuo lääkitykset hiukan väsyttävät alkuun mutta pahoja sivuvaikutuksia niillä ei tavallisesti ole. Lääkityksien kanssa pitää aina muistaa että alkoholi ei sovi niiden kanssa. Koska lääkitys ja alkoholi vaikuttavat keskushermostoon voivat seuraukset olla aivan arvaamattomia yhteisvaikutuksessa ja yllättää hetkessä. Edellisenä iltana otettu lääke vaikuttaa alkoholin kanssa seuravana päivänä. 

Ihmisen keholla on taipumus uudistua ja korjaantua jos sille antaa mahdollisuuden. Mahdollisuutta tervehtymiseen keho ei saa jos ihminen myrkyttää itseään. Ehdoton raittius on tärkeä toivuttaessa masennuksesta. Kahvikin edesauttaa masennusta. Tupakka on paha masennusta potevalle. Toisaalta ihmisen on vaikeata vapautua nautintoaineista koska masentuneen voimat ova rajalliset.
Elämä alkaa hymyilemään kun keskushermoston aineenvahdunta on hoidettu !

Sanotaan että suomalainen "ei puhu eikä pussaa?" Kyllä ihminen on onnellisempi jos hän näyttää tunteensa, ja uskaltaa rakastaa, ja ylipäätään pyrkii rakkauteen. Kielteisiä tunteita ei sovi näyttää vihassa, mutta ne voidaan purkaa pois keskustelemalla sovussa asiallisesti. Viha syö vihaajaa itseään. Anteeksianto vapauttaa positiivista energiaa joka tuo mielihyvää. (Matt 5:44, Luuk 6:27, Kol 3:2-13) Anteeksianto tekee ihmisestä "positiivisen ihmisen" joka vaikuttaa myönteisesti olemuksellaan ja puheillaan. Anteeksiantamaton ja ylpeä huokuu katkeruutta ja pahansuopaisuutta. Mieltä painavien ja vaivaavien asoiden patoaminen aiheuttaa arvaamattomia seurauksia jos ne hallitsemattomasti joskus kerralla purkautuvat sitten kun malja on täysi. Seuraamuksia toisinaan oikeuspsykiatrit tutkivat.

Avioeroluvut vähentyisivät ja erojen tuomat jälkiongelmat jos parit keskustelisivat aina riitansa pois päiväjärjestyksestä. Ihmisen muisti ja mieli kasaa mielipahaa ja pettymyksiä varastoon. Hyvä tapa ehkäistä itsemurhia onkin rakkaus, välittäminen ja avunanto. Itsemurhaa harkitseva on vaikeuksissa ja neuvoton omassa ahdistuneessa ymmärryksessään.

Kun ihminen ymmärtää ja käsittää rakkauden, ja vaalii rakkautta kaikissa ihmissuhteissaan ihminen voi olla onnellinen ja nauttia elämästään. Jeesuksen ristinkuolema on meille elämäksi. >Ef 2 ja Room 12 luvut.
-Jumalan Hengen luoma uusi elämä on aina toista kuin vanha syntinen elämä. Jumalattomalla ei ole rauhaa; (Jes 48:22
Herrassa Jeesuksessa on rauha, toivo, turva, elämä ja varmuus. Anteeksianto ja luottamus. (Ps 46) Herraan turvaava perii maan ja vanhurskaat asuvat siinä iankaikkisesti. (Ps 37:29, Jes 57:13) Kun ihminen turvaa Jumalaan hän ei vaivu epätoivoon. (1 Tess 4:13-18, 1 Kor 15:51-58) Turha sureminen häpäisee Jumalaa ja Jeesusta.

Luottamus Jumalaan antaa pohjaa kaikelle elämälle. Jumala ei hylkää. Ero Jumalasta johtuukin aina ihmisen omasta päätöksestä.
Pahat henget yrittävät masentaa. >Jaak 4:7-10. Jumala tahtoo että kaikki kääntyisivät. (2 Piet 3:9) Jumala on aina valmis antamaan uuden mahdollisuuden. Jumala armahtaa kaikesta synnistä jos ihminen vain itse tahtoo syntinsä hylätä. (Joel 2:12-13, Jes 45:22)
Jumala on rakkaus ja Jumalan Hengen vaikutus säteilee rakkaudessa ihmiseen, tuo onnellisuutta ja mielihyvää.  

"Joka ei rakasta ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus." (1 Joh 4:8)

Surusta toivutaan parhaiten jos päätetään toipua ja toimitaan asian eteen! Masennus ja suru pitää erottaa toisistaaan kuitenkin. Tietoiset esteet hyvälle ololle poistetaan. Asiat järjestellään kuntoon. Ulkopuolinen apu auttaa ongelmien näkemisessä.  Ihmisen tulisi voida kokea olonsa turvalliseksi. Erilaisia vertaistukiryhmiä ja kriisiryhmiä järjestetään. Ihmisten pariin on hyvä hakeutua vaikka mieluisan harrastuksen ympärille. Hengellinen apu tuki ja yhteisö ovat usein avainasemassa ja rakastavat ihmiset löytyvät niistä. Toipumiseen riittävästi aikaa. Mistään tavalliseen elämään kuuluvista asioista ja rutiineista ei ole syytä luopua elleivät ne ole epäterveellisiä tai muuten huonoja asioita. Lääkäri voi auttaa terveysasioissa ja antaa lääkehoitoa mm. univaikeuksiin ja masennuksen hoitoon. Ulkoilu raittiissa ilmassa rentouttaa.

Ne asiat jotka voidaan siirtää odottamaan otollisempaa aikaa, on hyvä siirtää ajankohtaan jolloin niitä voidaan paremmin hoitaa ja voimia on paremmin. Mieti missä voisit tarvita apua ja tunnista avuntarpeesi. Vältä kaikkea mikä aiheuttaa mielipahaa ja on aiheuttanut surusi tai laukaissut masennuksesi. 

Parannuksenteko synneistä on aina tärkeä päätös. Rukoile. Lupaa Jumalalle uskollisuutesi, mutta muista pitää lupauksesi parhaan kykysi mukaan. Älä vaadi itseltäsi liikaa! Ihmisen voimat varsinkin sairaana ovat rajalliset.

Raamatun asenne itsemurhaan on ehdottoman torjuva. Elämä on Jumalan lahja. Jos ihminen riiistää itseltään tai toiselta hengen, hän rikkoo käskyä "älä tapa." (2 Moos 20:13, 1 Joh 3:4, 1 Kor 3:16-18

Armon aika päättyy kuolemassa ja ihmisellä ei ole teostaan enää katumuksen mahdollisuutta. Tietysti monet ovat olleet tilassa jossa heitä ei voida pitää teostaan kaikessa vastuullisena ja siksi voimme turvata ja luottaa armollisen Jumalan oikeudenmukaisuuteen. (Luuk 12:35-48) Jumalan huolenpitoon voi turvautua uskossa. (Luuk 12:22-34)

Kun ihminen luopumuksessaan astuu tietyn Jumalan pitkämielisyyden rajan yli Jumalan Henki vetäytyy pois. Side taivaan ja ihmisen välillä katkeaa. Ihminen paatuu. Raamatussa Kuningas Saul ja Juudas Iskariot tekivät epätoivoissaan itsemurhan tällaisessa tilanteessa, kun armo oli menetetty. (Matt 27:3-5, Mark 3:28-29) 
>>> Ihmisellä on kuitenkin aina mahdollisuus vaikuttaa itse ikuiseen kohtaloonsa katumalla syntinsä, ja kääntymällä Jumalan puoleen niin kauan kuin elää!

Jumala antaa anteeksi kaikkein raskaimmatkin synnit katuvalle ja kääntyvälle.  (Jes 1:18)

Masentuneen tila on heikko. Voimia tulee myöhemmin. Liika kannustus ja liika moite pahentaa asiaa kun ihminen on voimaton. 
Masentuneen kanssa myötäeläminen ettei ihminen ole yksin on tärkeätä. 

Pohjalta pääsee vain ylöspäin! "Paistaa se päivä vielä risukasaankin!" Sanotaan.



Jari Laurila
http://jarinhotelli.blogspot.com
9.1.2012

Lue masennuksesta täältä:  
> http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/16.4

Lisää aiheen läheltä:
http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/16





 - Petäjäveden vanha puukirkko.
(Kuva:Jari Laurila:2012)