Esivalta ja kristityn asepalvelus

Onko kristitylle sopivaa osallistua asepalvelukseen, -suhde esivaltaan?


Esivalta on Jumalan asettama. Ilman esivaltaa vallitsisi anarkia. Esivallan edustajat vastaavat toiminnastaan Jumalan edessä. 

Jeesuksen aikana juutalaiset olivat Rooman vallan alaisina, mutta Jeesus ei moittinut esivallan olemassaoloa. Kun Jeesukselta kysyttiin oliko oikein maksaa keisarille veroa, Hän vastasi; "Antakaa keisarille mikä keisarille kuuluu, ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu;" Matt 22:21. Jeesus antoi ymmärtää että Pilatuksen valta oli annettu hänelle ylhäältä; Joh 19:11. 

Room 13:1-7; "Jokaisen on suostuttava esivaltansa alaisuuteen. Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta peräisin. Häneltä ovat vallankäyttäjät saaneet valtuutensa. Joka vastustaa esivaltaa nousee Jumallan säädöstä vastaan, ja ne jotka näin tekevät saavat rangaistuksensa. Ei sen joka tekee oikein tarvitse pelätä viranomaisia, vaan sen joka tekee väärin. Jos siis tahdot elää pelkäämättä esivaltaa, tee oikein, silloin saat siitä kiitosta." Se on Jumalan palvelija, joka toimii parhaaksesi, mutta jos teet väärin, pelkää. Esivalta ei kanna miekkaa turhaan. Se on Jumalan palvelija ja panee täytäntöön väärintekijälle kuuluvan rangaistuksen. Siksi on suostuttava esivallan alaisuuteen, ei vain rangaistuksen pelosta vaan omantunnon vaatimuksesta. Sen vuoksi verojakin maksatte sillä viranomaiset ovat Jumalan palveluksessa kun hoitavat tehtäviään. Antakaa jokaiselle mikä mikä hänelle kuuluu: kenelle vero, kenelle tulli, sille tulli, kenelle pelko, sille pelko, kenelle kunnia, sille kunnia. Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastette toisianne. Joka rakastaa toista on täyttänyt lain vaatimukset. Käskyt älä tee aviorikosta, älä tapa, älä varasta, älä himoitse, samoin muutkin kääskyt, voidaan koota tähän sanaan: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain."
 (1 Piet 2:13)

 Uskovien taistelu ei ole verta ja lihaa vastaan, (ihmisiä vastaan) vaan henkivaltoja ja voimia vastaan. Pahat henkivallat ja voimat pitävät vallassaan myös esivallan edustajia. Kristitty ottaa Jumalan taisteluvarustuksen, vanhurskauden haarniskan ja uskon kilven. Pelastuksen miekka on Hengen kypärä ja Jumalan sana; Ef 6:12-17. 

Vanhan liiton aikana Isarelin kansa kävi Jumalan johdolla sotaa pakanakansoja vastaan joiden synnin mitta oli tullut täyteen. 
Jumala on myöntänyt luvan sotaan maailmanhistoriassa vain näiden seitsemän pakanakansan maiden ottamiseksi. Jumalan siveyslaki (löytyy 2 Moos 20, 5 Moos 5) on kaikkina aikoina voimassa, (Luuk 16:17) ja laki sanoo selvästi "älä tapa" ja "rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt 22:36-40.

Jeesus paransi sadanpäämiehen Luuk 7:1-10, mutta Jeesus ei moittinut sadanpäämiehen tehtävistä eikä kehottanut sadanpäämiestä luopumaan tehtävistään. 

Kristitty on rauhan ja rakkauden asialla ja kunnioittaa Jumalan antamaa ihmiselämää sekä palvelee lähimmäisiään rakkaudessa. Sotien aikana uskovaiset löysivätkin paikkansa usein mm. vankileireiltä, sairaiden hoidosta, ihmisten pelastustyöstä rintamaolosuhteissa, yms. tehtävistä. Nämä tehtävät ovat olleet usein paljon vaarallisempia kuin sotilaana rintamalla.

-Koska esivallan tulisi kunnioittaa Jumalan tahtoa, on kristitty vapaa ja velvollinen Jumalan edessä tottelemaan ensin Jumalaa! 

"Onko Jumalan edessä oikein totella ennemmin teitä kuin Jumalaa? Ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmistä;" Apt 4:19, 5:29. Maailmassa on ollut maailman valtaa jotka ovat olleet ristiriidassa Jumalan rakkauden tarkoituksien kanssa. 
(Room 12:14)

Lopun aikana ihmisten rakkaus kylmenee laittomuuden lisääntyessä; Matt 24:7,12-13, 2 Tim 3:1-5;  Kansat ovat vihoissaan. Profetiat kertovat myös Antikristuksen vallan vaikutuksesta; 
2 Tess 2:3-4, Ilm 12:17, 13 luku. 

Room 16:20, Ilm 3:5,12,21, 12:11, 15:2, 1 Joh 5:4-5, Matt 12:20.


Suomessa oikeusvaltioperiaatteet ovat;
- Että on valtiosääntö
- Että on kansalaisoikeudet
- Että on demokratia
- Että on riippumattomat puolueettomat tuomioistuimet ja
- Että on ns. laillisuusperiaate, että kaikki viranomaistoiminta on Suomen laissa asetettuna ja että kaikella viranomaistoiminnalla on aina oltava laillinen peruste/ perustelu.


Rukoilkaa rauhan ja kaiken hyvän puolesta.

 
Jari Laurila
28.11.2023