Kotini kuvia



Rakastin sisustuslehtiä varsinkin 1980 luvulla.
 -80- lukuun kuului pastellisävyjä. 


Minulle ei ole outoa että ihmiset esittelevät kotejaan. Sisustuslehdissä ihmiset esittelevät kotejaan.

 
Lundiaa ostin ensimmäisen palan 18 vuotiaana. 
Lundiaa on joka paikassa joka huoneessa pikku-eteisestä kylpyhuoneeseen ja keittiöön asti.

- Kotini on kuitenkin vaatimaton kerrostalon pieni 40m2 asunto.





Suvilahden kodissani asuin 1990-1996. (Kuva:JariLaurila:1995)
Klikkaa kuvia suuremmaksi.





Keittiöni on pieni ja toimiva 2013. (Kuva:JariLaurila:2013)

Hedelmäasetelma on minun tekemä öljyväri maalaus -harjoitus.

Tein syksyllä atelje telineen itse. Olen jo vuosia halunnut maalata. Tuliskohan  pian aikaa?
Telineen korkeus on lattiasta kattoon ja siihen voi kiinnittää 2-3 maalausta yhtä aikaa tai yhden huoneen korkuisen.

Tällaisia T- mallisia näkee, mutta en ole nähnyt ennen yhtä korkeaa ja itse tehtyä telinettä jossa on myös säädöt.
Maalauksen saa kiinnitetyksi kunnolla. Puu joka on pystysuorassa on keskeltä halki jossa kulkee liukuvat säädöt.
Malli on minun omassa päässä syntynyt.

Kevyt, mutta siihen voi lisätä vaikka käsipainot alas jos haluaa että on tukevuutta lisää.

 Liljojen luonnos ollut jo kauan tulossa.
Seinällä näkyvät taulut ovat kuitenkin sukulaiseni maalaamia. Olen vasta harrastuksen alussa.

Tarjoilu- astiastoni. 




Eteisen pitkällä käytävällä on Lundia hyllykkö.
Joka huoneessa kylpyhuonetta myöten on Lundiaa.

Neljän korkeuden hyllykkö.
Kengille säilytystilaa.
Alin taso on istumista varten kenkiä pukiessa.
Seuraava taso laskutaso.

Keittiöni 24h/vrk vuoden ympäri funktionaalisessa valmiudessa oleva leivontayksikkö 2016. Kuvassa valmistuu korvapuusteja fariinisokeri-kanelitäytteellä. (Kuva:Jari Laurila:2016)


2013.





Teetin lapin Lemmenjoen vaellukselta taitelija K. Hammarströmillä kaksi taulua valokuvistani. Ravadas putous ja kullankaivajan asumus. Täytin Lemmenjoella 20 vuotta. Kirjoja on 15 metriä.



. Työpöytäni 2013.



Löhölinnani on tällaisessa arkisessa asussa. Minulla on käsin virkattu sängynpeitekin kyllä toki, mutta sen päällä ei  voi  maata.

Elämäni toinen öljyvärimaalaus: Kissa.
Puristelasikruunuja minulla on joka huoneessa.

Vaatepinkoissa vallitsee sotilaskuri aina joka hyllyssä !
Sotilaskurilla pinkattuja puseroita.


Herrasmies.



Pikkueteisessäkin on Lundiaa.




Olen shakkilaudan tehnyt kansakoulussa. Siihen on nappulatkin jokainen puusta sahattu ja viilattu. Muistan että lakkaus oli harrasta työtä moneen kertaan. Vesiohenteisia lakkoja ei tunnettu.

Vanha viljalapio on löytö erään kesäpaikan ullakolta. Sain sen ilmaiseksi.

Ovipuhelimella sujuu yhteydenpito ulkomaailmaan.

Minulla pitää olla eteisissäkin lasikruunut aina katossa ja tietysti joka huoneessakin.

Pikkueteistä koristavat lapsena tehdyt kolme taideteosta.  Pieni kristallikruunu.
Tämä on kristallia, puristelasikruunuja on joka huoneessa.

Kaupungin komeimmat ja kalleimmat stereot 1970 luvun lopulla. Kirjoja on viisitoista metriä; 2013.

Jarin musiikkipatteri 2016; Huolsin hyvin ammattimiehellä. Kaikki potikat puhdistettiin, hihnat vaihdettiin, särö, kohina, huojunta, +nopeus säädettiin- -40 vuoden ikään tulleet laitteet, ja ostin kaikkiin yksiköihin kullatut audiojohdot. Toimivat kuin uudet! Uutta on USB valmiudella +MP3 valmius Campridge Audio stereovahvistin, jonka hankin USB:n vuoksi. (Kuvat:JariLaurila:2016)>>Kaiuttimien toistoalue on ihmisen kuulokyvyn alue: > 20 - 30 000 Hz.   Ostin kaiuttimetkin ja oheislaitteet  kerralla vuonna 1976,  _Kaupungin komeimmat ja kaupungin kalleimmat stereot bensamyyjän palkallani 3,5 vuoden osamaksulla.

Ostin  18- vuotiaana 1970 luvun lopulla poikana bensamyyjän palkalla kaupungin komeimmat ja kalleimmat stereot. 
Olen kaikki yksiköt huoltanut juuri. Jokainen yksikkö on puhdistettu ja jotakin halpoja osia, kuten hihnoja vaihdettu. Jokainen potikka on ollut auki ja puhdistettu.
Kasettidekin säädöt; huojunta, äänipään säätö, ja kohina on säädetty. HPF-äänipää on kulumaton. Thorens levysoittimessa on 25 vuotta sitten asennettu jo tehtaalla kullatut RCA- liittimet. Ostin jokaiseen yksikköön lisäksi kullatut audiojohdot. Äänenlaatu paranee huomattavasti kullattujen liitos-audio-johtojen ansiosta. Laitteet ovat huippuluokkaa vieläkin. Hifi- ei muuksi muutu. Ostin kaiuttimetkin koko elämäksi kerralla, niiden toistoalue on sama kuin ihmisen kuulokyky; 30-20 000 Hz. Subwooferia ei tarvita. Ostin II-vahvistimen siksi että siinä on USB-valmiudet, eli saan tietokoneelta musiikin hifinä. Campridge Audio 
on Englannissa suunniteltu laatutuote.

Kirjoja on viisitoista metriä. 2013.

Keittiöni 2013.






Keittiön marmori valaisin on 1930 luvulta.


Jarin työhuonetta 2016.  Tila on näppärä. Maltoin luopua keittiön hyväksi isosta työtasosta. Näytön takana oli turhaa tilaa, ja pöytä jäi vaille käyttöä siksi. Tämä on tehokas tila nyt. (Kuva:Jari Laurila:2016)

Kuva:Jari Laurila:2016)

Jarin olohuone 2016. (Kuva:Jari Laurila:2013)




Jarin työhuonetta 2016: (Kuva:JariLaurila:2016)





Jarin keittiö 2016. (Kuva:JariLaurila:2013)








Kuva: JariLaurila:2016.  _Keittiöni 2016 funktionaalisessa tilassa.







 Mutteri-Harakkapöytä ja talonpoikais- ja karmituolin muodot ovat viehättävät. Huonekalut olivat huonossa kunnossa, ja ne ovat entisöity. Koska tilan ovat pienet maalasin ne valkoisella. Päälle on helppoa suorittaa värimuutoksia. Valkoinen antaa avaruuden tuntua pienissä tiloissa. Tarjoiluvaununi olen ostanut alle 20 vuotiaana 1970 luvun lopulla. Rakastan tarjoiluvaunuani yhä, siksi tarjoiluvaununi sai uuden lakkapinnan. Jalkalamppu on sekin 1970 luvun lopun ostokseni. Varjostimia olen vaihtanut. Narulla toimivaa lampunpidikettä ei Suomesta löytynyt, mutta löysin Viron verkkokaupasta ja tilasin niitä kolme että riittää. Loisteputki verhon takana ei jää verhon taakse. Ikkuna oli verhoton, ja verhot ovat vielä silittämättä.


Etelä-Pohjalainen keinutuoli oli rikki. Tuoli oli palasina ja puuosat korjattiin ja liimattiin/ tapitettiin/ maalattiin uudelleen. Minun isän valmistama morsiuskirstu vm. 1950 lahja äidilleni heidän pariutuessaan 1950-1951. Alwar Aallon suunnittelemat ritiläpenkit ja kaksi tuolia saivat nekin hionnan ja uudet lakkaukset. Olen ritiläpenkit ostanut 20- vuotiaana.



        Vaatimatonta. Poikuuskammio. Pikku pesä kerrostalossa.
2015


Vuokralaisen häätöön oikeuttaa:

Vuokranantajan purkuperusteet;
Laissa on tyhjentävästi luokiteltu seuraavat vuokrasopimuksen purkuperusteet;

1.) Vuokralainen ei maksa vuokriaan
- 2-3 kuukauden maksamattomuus pääsääntöisesti riittää.
- Sama koskee vuokran omavastuuosuuksia mikäli esim. Kela tai sosiaalivirasto maksaa osan vuokrasta. Jos vuokranmaksu alkaa olla epäsäännöllistä kannattaa heti olla yhteydessä ja pyrkiä sopimaan asia hyvässä hengessä.
2.) Vuokralainen siirtää huoneiston hallinnan tai vuokraoikeuden luvattomasti toiselle.
3.) Vuokralainen käytää huoneistoa muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin on sovittu.
- Asuinhuoneistoa ei saa käyttää olennaisesti asumisesta poikkeavaan käyttötarkoitukseen.
4.) Huoneistossa vietetään häiritsevää elämää
- Häiritsevän elämän ei välttämättä tarvitse olla moitittavaa. Riittää kun häiriötä on usein ja po. sellaiseen aikaan, joka häiritsee muita talon asukkaita.
- Vuokralainen vastaa myös huoneistossaan olevien vieraiden aiheuttamasta häiriöstä.
5.) Huoneistoa hoidetaan huonosti.
- Hyvänä näyttönä pidetään esim. terveystarkastajan lausuntoa huoneiston kunnosta.
6.) Vuokralainen rikkoo järjestyssääntöjä
7.)  Hyvän tavan mukaiset vuokrasopimuksen irtisanomisen perusteet irtisanomisaikoja noudattaen ovat myös; Jos asunnon omistaja myy tai tarvitsee huoneiston omaan käyttöönsä, tai suorittaa laajan peruskorjauksen.
Normaaleja asumisen ääniä on siedettävä;
- Kerrostaloasukkaan on siedettävä normaalin asumisen äänihaittoja! Normaalia on se, mitä ihminen tyypillisesti tekee kodissaan. Esimerkiksi kotieläinten, lasten, leikkimisen, television ja kylpemisen äänet ovat tavallista elämää.
- Vaikka esimerkiksi suihkussa käytäisiin yöaikaan, ei siihen voi puuttua. Riitelyn äänet kuuluvat elämään ja juhliakin saa harvakseltaan järjestää.
Myös soitto- musiikkiharrastus kuuluu osana ihmisen elämään silloin, kun puhutaan harrastuksesta. Tuntikausien soittamista päivittäin voidaan jo pitää lähellä ammatin harjoittamista. . >>> Pitää osata erottaa musiikkihetki tuntikausia joka päivä jatkuvasta soundista. Musiikkihetkien ajankohdasta voi mielellään sopia naapurin kanssa niin ettei naapuri häiriinny.
- Hiljaisuusaika vaihtelee taloyhtiöittäin. Sekään ei tarkoita täyttä hiljaisuutta. Television tai radion volyymia tuolloin on kuitenkin syytä hiljentää riittävästi. Näin huomioidaan naapuri.

En hoida isännöinnin tehtäviä taloyhtiöissä, enkä ota isännöinnistä vastuuta, vaan kerroin tässä miten itse olen ymmärtänyt.
Avotulen teko on kielletty parvekkeella!
- Myös sovitun vakuuden maksamatta jättäminen; On vuokrasopimuksen purkuperuste. Jos vakuutta ei aseteta sovitussa ajassa on sopijaosapuolella jonka hyväksi vakuus on sovittu asetettavaksi (yleensä vuokranantaja) oikeus purkaa sopimus. Tämän vuoksi on erittäin tärkeätä sopia vuokrasopimuksessa vuokravakuuden eräpäivä jo ennen huoneston luovuttamista vuokralaiselle. Vuokrasopimuksen purkaminen on helpompaa kun huoneistoon ei ole muutettu- vakuuden maksamatta jättämisen tapauksessa.
>>>>>>>>>>>> Tässä siis häätöperusteet, miten häätö voidaan suorittaa laillisesti. Muu häätö on laiton. Mielihaluhäätöjä kerrostaloalueilla on toivottu ja on tehty ajan saatossa. Pitää opetella sietämään muitakin ihmisiä. Kun hyväksyy naapurinsa naapurina, niin iloitsee toisen elämisestä. Hissuttamisesta ja nojautolissa nököttämisestä ei saa bonuksia eikä plussapisteitä mistään.
Erämaamökki ja omakotitalo on vaihtoehto. Kerrostaloissa asuu muitakin ihmisiä.
Taloyhtiöiden asukkaiden yhteisiä asioita ovat;
- Vastikkeiden korotukset, järjestyssääntöjen yhdessä kirjoittaminen, yhteisien tilojen käyttöä ja uusimista koskevat asiat ja asukastoiminta. Osakkailla lisäksi yhtiöjärjestyksen asiat.
Uskonnolliset asiat ovat yksityisiä asumisessa. Jokaisen on itse huomoitava sopimuksestaan mihin huoneistoon on hallintaoikeus. Perunakattilan ympäriltä löytyvät ne henkilöt joita pitää koskea juoru ja jutun juuri. Naapurilla on ovikellonsa takana ihka omat henkilökohtaiset ja yksityiset asiansa. - Lähiön palveluihin ja naapuristoihin ei kuulu kenenkään alapäähän, yhdyntään ja yhdynnän korvikkeisiin liittyvät asiat. Seksiklinikat ovat seksuaalisten ongelmien ratkaisupaikkoja. Avioliittoneuvolasta, tai parisuhdeterapeutilta voi hakea ratkaisua parisuhdeasioihin. Naapuruston poikamiesten asiat eivät ole naapuruston asioita.

1. Saako vuokranantaja kysyä vuokralaiskandidaatin uskontoa?
Ei saa, eikä myöskään seksuaalista suuntautumista. Vuokranantaja voi kysyä sellaista, mikä vaikuttaa vuokranmaksukykyyn, kuten tulojen suuruutta. Hän saa pyytää nähtäväksi palkkatodistusta tai vastaavaa ja selvittää vuokralaisen luottotiedot. Luottotietojen tarkistus on yleistä.

Asunnon kulumiseen vaikuttavia seikkoja, kuten lasten ikiä ja mahdollisia lemmikkejä, voi udella.

Molemmin puolin on lisäksi kohteliasta näyttää henkilötodistuksia. Näin varmistutaan, kenen kanssa ollaan tekemisissä.

Vuokranantaja saa vaatia vuokralaista ottamaan kotivakuutuksen. Se on vuokralaisenkin etu, sillä vakuutus antaa turvaa monen vahingon varalta.


2. Mitä vakuudesta saa periä?
Vuokranantaja voi pyytää enintään kolmen kuukauden vuokran suuruista vakuutta. Se annetaan joko vuokranantajan tilille tai pannaan erilliselle vakuustilille, joka on vuokralaisen kannalta parempi vaihtoehto. Vuokralainen saa vakuuden takaisin parin viikon kuluessa siitä, kun vuokrasuhde aikanaan päättyy.

Vakuusrahat eivät palaudu täysimääräisesti, jos vuokria on jäänyt maksamatta tai vuokralainen on hajottanut jotain, halkaissut lavuaarin tai tehnyt lattiaan näyttävän naarmun.

Jos koko lattian uusiminen maksaa 500 euroa, vuokranantaja ei voi välttämättä periä koko summaa vakuudesta, vaan esimerkiksi vain 100 euroa. Vuokralaisen tarvitsee nimittäin korvata ainoastaan aiheuttamansa vahinko.

Loput kuin korjaukseen varatut vakuusrahat on palautettava vuokralaiselle heti eikä vasta korjauksen jälkeen.

Jos vuokralainen on viasta tai korjaussummasta eri mieltä, hän voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan tai viedä asian oikeuteen.

On hyvin tärkeää, että vuokralainen ja vuokranantaja tarkastavat asunnon yhdessä ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa. Silloin kirjataan ja mielellään kuvataankin asunnon viat ja kolhut. Ulosmuuton aikaan on sitten helppo todeta, mitkä ovat juuri tämän vuokralaisen aiheuttamia vaurioita.


3. Mitkä naarmut ovat niin sanottua normaalia kulumaa?
Asunto saa kulua vuokralaisen käytössä ”normaalisti”. Tauluja voi ripustaa seinälle, ja niistä voi jäädä muusta seinästä väriltään erottuva läiskä. Pinnat, saranat ja lukot toki kuluvat ajan mittaan.

Asumisaikakin vaikuttaa. Viilto lattiassa voi olla vuosikymmenten vuokrasuhteen jälkeen normaalia kulumaa, vuoden vuokraamisen jälkeen ei.

Esimerkiksi koiran puremajäljet tai kissan merkkauspissan haju eivät ole normaaleja, vaikka vuokranantaja olisikin sanonut, että lemmikkejä saa pitää.

4. Kuka kimppakämpässä kantaa vastuun vuokrasta?
Jos kimppakämpässä yksi on päävuokralainen, hän myös kantaa vastuun vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Muut ovat hänen alivuokralaisiaan, ja hän voi valita heidät itse.

Mikäli jokaisella asukkaalla on asunnonomistajan kanssa oma sopimus, vuokranantaja voi valita lähtijän tilalle uuden vuokralaisen.

Tässä kuviossa jokainen on vastuussa omista töppäyksistään. Silti muiden rikkomien paikkojen maksajaksi voi joutua, jos tekijää ei tiedetä.

Mikäli kommuunin asukkaat tekevät yhteisen vuokrasopimuksen, sen voi vuokralaisten puolelta irtisanoa vain, jos kaikki asukkaat niin haluavat.

5. Saako asuntoa vuokrata edelleen, jos lähtee hetkeksi ulkomaille?
Riippuu lähdön syystä. Vuokralainen voi vuokrata asuntonsa jollekin toiselle, jos hän lähtee enintään kahdeksi vuodeksi töiden tai opiskelujen vuoksi toiselle paikkakunnalle. Silloin hän lain mukaan tilapäisesti luovuttaa asunnon toiselle eikä varsinaisesti jälleenvuokraa sitä.

Muiden lähtösyiden takia – esimerkiksi kumppanin luokse muuton vuoksi – jälleenvuokraukseen tarvitaan asunnonomistajan lupa.

Vuokralainen saa ottaa alivuokralaisen eli antaa asunnostaan vaikkapa huoneen jollekin toiselle. Asunnonomistajan lupaa ei tarvita, jos alivuokralaisella on alle puolet asunnosta.

Toki on aina syytä ilmoittaa asunnon omistajalle, keitä siellä asuu.

6. Saako vuokranantaja pitää asunnon avaimen?
Saa. Vuokranantaja voi käydä katsomassa asunnon kuntoa tai esimerkiksi remonttitarpeita. Silloin hänen pitää hyvissä ajoin kysyä vuokralaisilta, milloin käynti sopisi.

Vuokranantaja ei saa tulla asuntoon omin luvin tai yllättäen. Sovittunakin aikana hän saa käyttää omaa avaintaan vain, jos siitä on erikseen sovittu. Vuokranantaja soittaa siis ovikelloa kuten kaikki muutkin vieraat.

7. Paljonko putkiremontti laskee asunnon vuokraa?
Jos talon remontti haittaa asumista, vuokraa pitää alentaa. Alennuksen määrä on neuvottelukysymys.

Putkiremonteissa alennus on huomattavin, usein 50 prosenttia. Se voi myös olla enemmän tai vähemmän riippuen remontin aiheuttamasta vaivasta.

Voiko kylpyhuonetta käyttää? Jos ei, onko taloyhtiö järjestänyt suihkun esimerkiksi viereiseen rappuun? Tällaiset tekijät vaikuttavat vuokranalennuksen määrään.

8. Voiko vuokraa korottaa kuinka paljon vain?
Vuokrasopimuksessa lukee, millä perusteella vuokra nousee. Korotus voi olla tietty euromäärä vuodessa tai sidottu esimerkiksi elinkustannusindeksiin.

Jos vuokrasopimuksessa ei ole sovittu asiasta, vuokranantajan on aloitettava neuvottelut korotuksesta kuusi kuukautta etukäteen. Hyvän vuokratavan mukaan enimmäiskorotus on 15 prosenttia ellei asunnon arvo ole merkittävästi noussut remontin vuoksi.

9. Voiko määräaikaisen vuokrasopimuksen katkaista?
Periaatteessa ei. Määräaikaisen vuokrasopimuksen voi tehdä nykyään kuinka moneksi vuodeksi vain, ja sopimus sitoo sekä vuokralaista että vuokranantajaa.

He voivat kuitenkin yhdessä päättää sopimuksen lopettamisesta. Usein vuokranantaja vaatii vuokralaista hankkimaan tilalle toisen vuokralaisen.

Määräaikaisen sopimuksen irtisanomiselle voi hakea lupaa käräjäoikeudesta, jos elämäntilanteessa on tapahtunut iso muutos, kuten esimerkiksi työpaikan saaminen toisesta kunnasta.

10. Kuinka pitkä on irtisanomisaika?
Jos vuokralaisella on jatkuva (ei määräaikainen) vuokrasopimus, hän voi sanoa asunnon irti täyttä kalenterikuukautta aiemmin. Jos irtisanominen tapahtuu 1. kesäkuuta, hän maksaa vielä heinäkuunkin vuokran.

Vuokranantajan puolelta irtisanomisajat ovat huomattavasti pidemmät. Jos vuokrasuhde on jatkunut alle vuoden, irtisanomisaika on kolme kuukautta, pidemmässä suhteessa puoli vuotta.

11. Vuokrasopimus päättyy lauantaina 31. 8. Mikä on ulosmuuttopäivä?
Se on maanantai 2. 9., ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.

Lain mukaan muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivää seuraava arkipäivä. Eli lauantaina päättyvän sopimuksen jälkeen muuttaa saa yhä maanantaina. Avaimet on jätettävä vuokranantajalle sitä seuraavana päivänä eli tiistaina 3. syyskuuta.

Tällöin voi käydä niin, että seuraava asukas on muuttamassa sisälle, kun edellinen muuttaa vielä ulos. Laki ei ota kantaa siihen, kuka saa nukkua muutto- ja avaimenjättöpäivän välisen yön asunnossa.

Tilanne on tietysti hankala, ja sitä kannattaa välttää.

12. Pitääkö muuttosiivouksessa pestä ikkunat?
Vuokramarkkinoille on muodostunut seuraava kriteeri: jos ikkunat on pesty muutamaa kuukautta aiemmin ja niistä näkee hyvin läpi, niitä ei tarvitse pestä.

Jos ikkunat ovat olleet pitkään pesemättä, voi odotella vuokranantajalta siivouslaskua.

Uuni ja jääkaappi pitää ottaa irti seinästä, ja niiden takaa täytyy siivota. Keittiöstä ja kylpyhuoneesta on puhdistettava kaakelit. Kaikki kaapit on pyyhittävä sisältä. Nämä saattavat toisinaan unohtua.

Muuttosiivouksessa on erilaisia ohjenuoria. Yksi on se, että asunto pitää jättää sellaisessa kunnossa kuin sen aikanaan sai. Toisen mukaan pitäisi miettiä, millaiseen asuntoon haluaisi itse muuttaa.

Tarkista asuntoon muuttaessasi;
- Kaikki mahdolliset vauriot. Ota valokuvia, sovi remonteista mitä v-antaja suorittaa ja mitä saa tehdä itse.
- Veden tulot, ja viemärit, -putkiston paine, tiskialtaan alta kunto, +kylppärissä sama.
- Onko jalkalistojen päällä merkkejä torjunta-aineiden käytöstä?
- Palovaroittimet.
- Haju eli/ -kosteushaitat mahdolliset.
- Naapuruston mahdollinen melu
- Kirjalliset sopimukset kaikesta
- Vakuuden säilyttäminen -takaisin saamisen varmuus?









...

1 kommentti:

  1. Pitäisi meidänkin selvittää muutamia sääntöjä isännöintipalvelulta, en edes tiedä, kuka sen meillä hoitaa. Tuota veikkasinkin, että avotulea ei saa tehdä parvekkeella. Voihan siitä tulla suurempaa vahinkoa, mutta muutenkin savuhaittaa naapureille. Kiitos jakamisesta, mielenkiintoinen postaus. https://www.manni.la/janakkalan-isannointipalvelu

    VastaaPoista