Sanonta "Aabrahamin helma?" Rikas mies ja Lasarus ?



”Aabrahamin helma” –Kuolleet isiensä luona.


Kreikankielen ”kolpos abraam” kuvasi juutalaisuudessa kuoleman jälkeistä aikaa.  Kolpos abraam on suomennettu Aabrahamin helmaksi. Me vastaavasti voisimme sanoa vaikka: ”hautausmaan levossa.”
Sanommekin ”meni haudan lepoon.”

Lasaruksen sanottiin olevan Aabrahamin helmassa lohdutuksessa uskon isän helmassa jonka kautta on lupaukset. Kertomus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta.  Luuk 16:19-31.

Aabraham oli monille uskon isähahmo siksi että Aabraham sai suuren lupauksen. (1 Moos 12:1-4)
Aabrahamin jälkeläisiä oli myös epäjumalanpalvelijoina joille ei autuaan osa kuulunut. (Joos 24:2)

Kysymys Aabrahamin helmasta on vanha juutalainen kertomus. 
Kertomus syntyi alunperin Egyptissä ja oli Egyptiläistä moraalietiikkaa. Jeesus käytti tätä kertomusta vertauksessaan hyvästä ja pahasta. Jeesus syytti kertomuksella fariseuksia kun kirjanoppineet tunsivat kertomuksen. Kansa ymmärsi vertauksin. Jeesus oli mestariopettaja. Akatemia oli olemassa jo 400 vuotta eKr.. Sokrates opetti myös vertauksin. Sokrates johdatteli dialogeissa vertauksin vastapuolta antamaan itse vastauksen. Sokraten oppilaita olivat Platon ja Aristotele.
Todellista Aabrahamin helmaa ei ole olemassa kuitenkaan missään.
Jeesus käytti vanhaa moraalitarinaa koska kansa tunsi vanhan kertomuksen.

Aabrahamin kerrotaan tulleen otetuksi ”isiensä luo.” (1 Moos 25:7-11)
Myös muiden patriarkkojen kuolemista sanottiin samalla tavalla ”isiensä luo.” (1 Moos 35:29, 49:29) Mahdollisesti on tarkoitettu Makpelan luolaa joka ilmeisesti toimi sukuhautana. Makpelan luolassa vainajat olisivat ainakin yhdessä olleet maatuneina, luurankoina tai balsamoituina.
Yleinen eräs sanonta uskovista vainajista on ”vanhurskasten lepoon.” Tämäntyyppisestä asiasta on ollut kysymys ilmeisestikin.

Kreikkalainen filosofia toi sielun kuolemattomuusopin niin että se pesiytyi myös kristinuskon oppeihin toisinaan. Raamattu opettaa kuolleiden ylösnousemusta. (Ilm 20)
(Hes 37:12-13)

”Älkää ihmetelkö tätä! Tulee aika jolloin kaikki jotka lepäävät haudoissaan kuulevat Hänen äänensä.” He nousevat haudoistaan –hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen, pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen.”  (Joh 5:28-29)

Isä Jumala, Jeesus Kristus siunaa palvelijoitaan ja Jeesus Kristus on ainoa sopiva uskon esimerkki. Jeesus Kristus herättää haudoista.  Aamen.


Jari Laurila
27.1.2013


Opetus kuolleiden tilasta täällä:  > http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/14.6



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti