Epäpuhtaat ajatukset. Voiko ihminen hallita ajatuksiaan? Voiko ajatuksissaan tehdä syntiä?



Jotkut sanovat että ihminen tekee aina syntiä?  Onko totta, että jos ihminen ei teoissaan tee syntiä, niin ajatuksissaan ihminen tekisi kuitenkin koko ajan syntiä, että pyhyyden arvojen elämä olisi ihmiselle mahdotonta? (Ilm 14:12, Hebr 12:14)

Kristityn esikuva on Jeesus Kristus. Syntiinlankeemus on aina Jeesuksesta irti päästämistä. Epäpuhtaat ajatukset tahraavat ihmisen luonnetta.
Ihminen voi vastustaa Pyhän Hengen läsnäoloa. Ihmisten vuoksi pyhyyden tavoittelu ei tuota koskaan tulosta. Arvot rakkaudessa on solmittava Jumalan omien arvojen kanssa taivaan joukkoihin.

Pyhä Henki ei jätä auttamatta pyhyyteen pyrkivää ihmistä joka katsoo Jeesusta kohti. Ihminen muuttuu aina ihanteensa arvoja kohti. “Ihminen on sitä mitä silmilläänkin syö.”  Ihmisyksilö tavoittelee oman mielensä haluja.

Jumala on luvannut oman Henkensä voiman; Kol 1:8; “Hän on kertonut siitä rakkaudesta jonka Pyhä Henki on teissä synnyttänyt.”

Joh 14:23,26; “Jeesus vastasi; Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokse, ja jäämme hänen luokse asumaan. Puolustaja Pyhä Henki, jonka Isä minun nimissäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken mitä minä olen teille puhunut.”

Itsekäs mieli estää näkemästä Jumalaa.  Itsekäs mieli estää meitä näkemästä mikä on todellinen rakkaus; 1 Joh 4:8; “Joka ei rakasta, ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus.”

Jumalan rakkauden pyhät arvot suojelevat ihmistä.  Jumalan käskyt ovat ihmisen hyvinvoinnin asia. Rakkaus ja himojen tyydyttäminen ei ole sama asia. (Matt 5:6-8, 1 Joh 3:2-3.)  

Jumala tuntee kaikkien ajatukset (Ps 44:22) Tuomitsee ajatukset (Hebr 4:12-13) Vanhurskaiden ajatukset ovat hyviä ja ymmärtäväisiä (Snl 12:5, Ps 49:4) Syntisiä ajatuksia ovat pahat ajatukset (1 Moos 6:5, Matt 15:19) Vääryyden ajatukset (Jes 59:7) Ylpeyden ajatukset (Luuk 1:51) Suuruuden ajatukset (Luuk 9:46-47) Epäilevät ajatukset (Luuk 24:38) Turhat ajatukset (Room 1:21, 1 Kor 3:20)

Pyhitykseen pyrkiminen vaatii että ihminen kieltää itsensä syntiä tekemästä. Kyky torjua syntiä kasvaa aina kun ihminen kieltäytyy. Vastaavasti jos ihminen antaa periksi houkutuksille, laskee kynnys torjua syntiä.
Selvän näkemyksen saamiseksi hengellisissä asioissa on vältettävä kaikkea epäpuhdasta sanoissa, ajatuksissa ja teoissa. Jaak 1:27, 1 Kor 6:12-20.

"Älä tee huorin." Tämä käsky sisältää tekojen lisäksi myös epäpuhtaat aistilliset ajatukset. Jeesus selitti että himokkaat ajatukset olivat yhtä lailla syntiä kuin itse teotkin. Jeesus kehoittaa; "Jos oikea kätesi viettelee Sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois;" Matt 5:27-30. Kirjaimellisesti ei pidä käsittää käden pois hakkaamista. Jeesus vertauskuvallisesti opettaa miten ihmisen tulee leikata itsestään pois tekoihin viettelevät ajatukset; Fil 4:8, Ps 119:9,11, San 5:3-4,8.

Joosef antoi meille esimerkin lujasta luonteesta. Paheellisia houkutuksia riitti Joosefiin kohdistuviin jatkuviin viettely-yrityksiin asti, mutta Joosef ei suostunut synnin viettelyjä katsomaan eikä kuuntelemaan. Joosef ei koskaan salannut periaatteitaan, että hän oli Herran palvelija. Lujana hän sai lisää vahvuutta.  Jumala oli Joosefin kanssa. Kun ihminen antaa synnille periksi,  seuraa syntiä toinen synti,  ja ihmisen voima vastustaa kiusauksia heikkenee. Päinvastoinkin kun ihminen voittaa kiusauksia, hän tulee entistä lujemmaksi ja vahvemmaksi voittamaan seuraavaa voimakkaampaa kiusausta.

Saatana aiheuttaa kiusauksia, mutta kun ihminen kavahtaa ja torjuu kiusaukset heti, pysyy hän puhtaana. Ihminen epäpuhtaat ajatukset aiheuttavat mieltymystä syntiin. Saatanan kiusaukset eivät ole ihmisen syntiä. Kuitenkin jos ihminen alkaa hellimään mielessään synnillisiä ajatuksia muuttuu kiusaus synniksi. Kiusaus muuttuu teoksi sitten kun tilaisuuden tullen. Ihmisen koko elämä on jatkuvaa taistelua Jumalan tahdon puolesta. Jumala ei ole jättänyt ihmistä kuitenkaan oman voimansa varaan kamppailemaan; Hes 36:26-27, Jer 31:33, Hebr 10:12-18.

Rakkaus Jumalaan aiheuttaa että Jumalan tahto on ihmiselle mieluinen sydämen asia. Jumalan tahdosta muodostuu elämän arvot; 1 Joh 5;2-3; “Jokainen joka uskoo että Jeesus on Kristus, on syntynyt Jumalasta, ja jokainen joka rakastaa isää rakastaa myös hänen lastaan. Siitä me tiedämme rakastavamme Jumalan lapsia, että rakastamme Jumalaa ja noudatamme hänen käskyjään. Sitähän Jumalan rakastaminen on, että me pidämme Jumalan käskyt, eivätkä käskyt ole raskaita noudattaa.”

Ihminen joutuu elämään maailmassa, jossa on pahaa. Ihminen voi varjella itseään maailman saastutukselta. Harrastuksensa voi aina vapaasti valita. Television katselua voi itse säännöstellä. Kukaan ei selviä ilman ponnistelua syntiä vastaan. Maailman huvitukset viettelevät syntiin. "Sillä niin kuin hän mielessään tekee, niin hän menettelee;" Snl 4:23.
Jumalaan uskovan elämä on joka aamu uuden uskon ratkaisun tekemistä. Jumalan oman jokainen päivä vaatii ihmisiä omia rakkauden päätöksiä Jumalan puolella.

Pyhän Hengen työn tukeminen sielussa sanoin ja teoin antaa vahvuutta ja on välttämätöntä jatkuvasti, mutta ihminen usein tahtoo vastustaa Henkeä ja joutuu viettelyksiin ja tuhoon. (Apt 7:51) Jos ihminen hylkää Pyhän Hengen, Jumala ei voi tehdä mitään ihmisen hyväksi. Jatkuva Hengen vastustaminen paaduttaa ihmisen lopullisesti, ja ihminen on kadotettu.(Luuk 12:10)

Ihminen voi itse tukea Pyhän Hengen työtä omassa itsetunnossaan. Ihminen voi vastustaa Pyhän Hengen puhuttelua.
"Voimallaan Jumala varjelee meidät uskossa, niin että saavutatte pelastuksen, joka on valmiina saatettavaksi ilmi lopunaikana." "Olkaa raittiit. Pitäkää ajatuksenne kirkkaina, ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka Teille annetaan Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä. Olkaa kuuliaisia lapsia. Älkää taipuko noudattamaan himoja joiden vallassa elitte ennen tietämättömyytenne aikoina;" (1 Piet 1:5,13,15)
Jumalallisen armon tulee puhdistaa ihmisen “sydän.” Ihminen taipuu Jumalan rakkauteen.

"Ettekö tiedä että te olette Jumalan temppeli, ja että Jumalan Henki asuu Teissä. Jos joku turmelee Jumalan temppelin, Jumala saattaa turmioon hänet. Jumalan temppeli on pyhä, ja tämä temppeli olette te;" 1 Kor 3:17.

Jeesus Kristus kristityn esikuvana näytti tien jota kristityn on seurattava. Tämä tie on kristityn iloinen etuoikeus. Jeesus opetti itse kaiken. Ihmisen täytyy saattaa halunsa ja intohimonsakin Jumalan tahdon alaisiksi. Ihminen voi olla halukas himoitsemaan pyhiä asioita synnin himon sijasta. Jumalan palveluksessa on hyvää palvelua sielujen pelastamiseksi, ja lähimmäisten auttamiseksi. Oikeita intohimojen kohteita löytyy silloin kun  ajattelemme lähimmäistemme parasta ja Jumalan kunniaa. Epäitsekäs elämä tuo ihmiselle mielihyvää. Kokonaan itseään varten elämisestä ei ihminen onneaan löydä.

Jeesus ei suostunut syntiin. Jeesukseen voi liittyä syntinsä hyläten. Jeesuskin voitti Jumalan sanan avulla. Hän sanoi usein "Kirjoitettu on."
“Hän on meille lahjoittanut suuret ja kalliit lupaukset, jotta te niiden avulla pääsisitte pakoon turmelusta, joka maailmassa himojen tähden vallitsee, ja tulisitte osalliseksi jumalallisesta luonnosta;” 2 Piet 1:4. (Luuk 4:8)

Ihmisen on hyvä katsoa Jumalan rakkautta, ja Jumalan voimaa uskossa.
“Vahvistukaa Herrassa. Ottakaa voimaksi hänen väkevyytensä;” Ef 6:10.

Ilman Jeesusta Kristusta ei kukaan näe sitä elämää jonka Jumala ihmiselle lahjoittaa ikuisuuden ajaksi.

Jumalaa -Jeesusta rakastavat voittavat uskossa ikuisen elämän.


Jari Laurila
17.9.2017


Lisää aiheen läheltä:   http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/5


Lakeuden Ristin kirkko Seinäjoella. (Kuva:Jari Laurila:2017)