Aikaprofetia 2300 iltaa ja aamua



Monet profeetat saivat suuria totuuksia Jeesuksesta välitettäväksi ihmiskunnalle.
Olemme onnekkaassa asemassa ihmiskunnan historiassa, kun voimme lukea valmista Raamatun kirjakokoelmaa.

Kun profeetta Daniel (600 ekr) sai Jumalan ilmoitusta lopun ajoista hän oli ymmällä ja uupunut. (Dan 8:27) Daniel ei voinut ymmärtää saamaansa ilmoitusta. Siksi enkeli Gabriel ilmestyi hänelle ja opetti Danielia. (9:21-22) 8. Danielin kahdeksannessa luvussa aikaisemmin aikakysymys oli jäänyt selittämättä. (8:13-19)
Daniel 9  luvussa kerrotaan Jerusalemissa olevan maanpäällisen pyhäkön hävittämisestä sekä aikajaksotkin tarkemmin.

Enkeli selitti:
"Seitsemänkymmentä viikkoa on säädetty (alkup. "leikattu jostakin") Sinun kansallesi."
- Tämä kertoo että 70 vuosiviikon aikajakso on osa jotakin pidempää aikajaksoa. (9:24)
Raamatun aikaprofetioissa "yksi päivä" merkitsee yhtä vuotta käytännössä. Tulemme huomaamaan että 70 vuosiviikkoa, joka oli erityisesti juutalaisille kuuluva aika, (7x70=490 vuotta) on osa 2300 vuoden aikajaksoa Raamatun profetiassa.

Seitsemänkymmentä vuosiviikkoa ja 2300 iltaa ja aamua alkoivat yhtä aikaa.
- "Kuinka kauan meidän täytyy katsella tätä? Päivittäinen uhri on poissa, jumalattomuus levittää tuhoa ja pyhäkkö ja palvelus on tallattu maahan.
- "Niin kauan että 2300 iltaa ja aamua on kulunut, sitten nousee pyhäkkö taas kunniaan,"  lupasi enkeli  (Dan 8:13- 14)

Seitsemänkymmenen vuoden aikajakso alkoi kun annettiin käsky Jerusalemin jälleenrakentamisesta.
Jos nyt selvitämme milloin käsky annettiin, pääsemme aikalaskelman lähtöajankohtaan;
"Sinun tulee tietää ja ymmärtää; siitä ajasta jolloin se sana lähti liikkeelle; Jerusalemin entiselleen palauttamisesta ja rakentamista koskevan sanan lausumisesta, on voidellun hallitsijan tuloon 7 vuosiviikkoa ja 62 vuosiviikkoa rakennetaan kaupunkia ennalleen, toreineen ja vallihautoineen. Mutta vaikeat ajat tulevat." (Dan 9:25)

Jerusalem oli raunioiksi hävitetty. Kansa oli joutunut pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan tottelemattomuutensa vuoksi. Persian kuningas Artakserkses Longimanus antoi tällaisen käskyn syksyllä vuonna 457 ekr.
>>> Tämä määrää siis 2300 vuoden aikaprofetian laskelmien lähtöajankohdan. Aikalaskenta alkaa Artaxerxeksen käskystä rakentaa Jerusalem uudelleen. (Esra 7:11-26, 4:7-22, 6:14) 
Huomaamme nyt miten varma tämä vuosiluku on kun kaikki loksahtaa paikoilleen;

70 vuosiviikkoa (490 v.) koskee Juudan kansaa. (9:24-27)

69 vuosiviikkoa (483 v.) vei Messiaan toiminnan alkuun jolloin Johannes kastoi Jeesuksen.

70 vuosiviikon keskellä (vuonna 31) Jeesus ristiinnaulittiin

70 vuosiviikon päättyessä opetuslapset lähtivät julistamaan evankeliumia pakanoille, kun juutalaiset olivat ensin torjuneet evankeliumin.

Vapahtajan kuoleman jälkeen jäi vielä 3,5 vuotta Israelille annettua armonaikaa. Ristinkuolema tapahtui keväällä 31 jkr, ja tämä 3,5 v. aika ulottuu syksyyn 34 jkr. Evankeliumia julistettiin juutalaisille, mutta kansa ei ottanut sitä vastaan.
Stefanus kivitettiin (Apt 6:8-15) ja kansa torjui armon sanoman v. 34 jkr. Vainot alkoivat.

Kansalle säädetty aika päättyi. Evankeliumi annettiin pakanoille jotka tekisivät sen hedelmiä. (Matt 21:42-43,
1 Piet 2:9)  Merkitsee uuden liiton kansalaisuuden jäsenyyttä kaikille halukkaille samoin ehdoin yksilötasolla.
Apt 10:10-16, oli näky missä Pietarille näytettiin että kaikki olivat tervetulleita Kristuksen luokse.
Näyn selitys>>> Apt 10:28,35. (Kyse näyssä ei ollut ruuasta Corneliuksen näyssä vaan että Jumalan kansaan kelpaa jokainen kansallisuudesta riippumatta (Gal 3:28)

Loppuaika mitä jää 2300 vuodesta tuo vuoteen 1844.
Tällöin Raamatun mukaan "pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa." (8:14)

Koska maallinen pyhäkkö oli lakannut olemasta temppelin esiripun revettyä kahtia (Matt 27:50-51) Jeesuksen kuollessa ristillä, ja koska maallinen pyhäkkö oli vain vertauskuva taivaallisesta pyhäköstä, on selvää että varsinainen ihmiskunnan pyhäkkö on taivaassa.
>>>> Hebrealaisille luvut 8-10

Jeesuksen kuollessa ristillä avautui suora tie taivaaseen, (Ilm 20:12,15) eikä synnin poistamiseen tarvittu enää monimutkaista uhripalvelusjärjestelmää ja Aaronin jälkeläisiä ylipappeina kerran vuodessa suurena sovituspäivänä.
Jeesus Kristus on oikea Ylipappi johon koko vanhan liiton uripalvelus ja seremonialait viittasivat esikuvana. Esikuvaa oli myös maallinen pyhäkkö joka oli tarkka jäljennös taivaallisesta pyhäköstä.

Kun lopun ajat alkoivat ja Danielille annettu profetia selvisi 1843-44 siirryttiin pyhäkössä pelastushistoriassa uuteen vaiheeseen.
Maan päällisessä pyhäkössä oli esikuvan mukaan myös kaksi osaa. Pyhä ja Kaikkeinpyhin.
Tällä on oltava merkitys myös taivaallisessa pyhäkköpalveluksessa koska maallinen telttapalvelus oli esikuva taivaallista.

Suuri merkitys pyhäkön kunniaan nousemisessa on koko ihmiskunnalle pimeän keskiajan päättymisessä, ihmiskunnan kestävyydessä. Evankeliumi ryhtyy saamaan riemuvoittoa. Jumala saa kunnian. (Ilm 14:6-13)
Pyhäkön nousu nostaa kunniaan Jumalan lain pimeyden jälkeen ja palauttaa lepopäivän. (Jes 58:12-14)

Jeesus Kristus meni kaikkein pyhimpään todelliseen pyhäkkötelttaan (Hebr 8:2) oman verensä kautta (9:12) Hän on ylin pappi temppelipalveluksessa kaikkein pyhimmässä.

Jeesuksen veren kautta on pääsy kaikkein pyhimpään rukoustemme välityksellä jokaisella ihmisellä kansallisuuksista riippumatta.
Hebr 10:19-21

"Monet seulotaan, sulatetaan ja puhdistetaan. Jumalattomat elävät jumalattomina. Kukaan jumalattomista ei ole tätä ymmärtävä. Mutta viisaat ymmärtävät."  Dan 12.10

Taivaallinen palvelus on monille vieras asia. Kyse on kuitenkin Ylipapin Jeesuksen Kristuksen ja enkeleiden (Hebr 1:14) siitä työstä mitä he ihmisen uskoon tulon- uskon ylläpitämisen- ja pelastuksen- kuin tuomion suhteen tekevät. "Taivaan kirjoissa" "Elämän kirjassa" on merkintä jokaisesta ihmisestä missä tilassa kukin armonaikansa päättää maan päällisessä elämässään. (Ilm 20:12-15)

Pyhäkkö kunniassa ! Jeesus itse Ylipappi oikeassa pyhäkössä eikä vertauskuvallisessa maallisessa pyhäkön jäljennöksessä !  Jeesus Kristus ja Jumalan laki olisi taas kunniassa ! (Ilm 14:12, Joh 3:16-18)

Että kaikki olisivat turvassa ja Jumalan palvelus saisi kunnian.
Että Jumalan tahto voittaisi ja vanhurskaat saisivat palkkansa.
Aamen.


Jari Laurila
http://jarinhotelli.blogspot.com
13.4.2011



Lisää aiheesta;
Aikalaskenta "päivä" = kirjaimellinen vuosi; http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/10.6
Ylipappimme Jeesus Kristus- johdanto aikalaskentaan,; http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/10.8
Ylipappi Jeesus Kritus Kaikkein Pyhimmässä; http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/3.10






- Papin kaapu. Vuodelta 1725. Ilmajoen kirkkomuseo.
(Kuva:Jari Laurila:2012)